23948sdkhjf

Tar ställning för ökad säkerhet

Ställningsbyggare är en utsatt yrkeskategori. Arbetet är både tungt och riskfyllt. En märkbar tendens på Byggmaskiner i Göteborg var dock att leverantörerna försöker hitta bättre alternativ, något som uppmärksammades i form av såväl årets arbetsmiljöpris som ett hedersomnämnande.
- Lättare än stål, men starkare än aluminium. Så beskriver Hakis marknadschef Bernard Podlinski företagets nya ställningssystem Haki Light.
Systemet baseras på åttakantiga rör, vilket gör att tjockleken på stålet kan minskas utan att hållfastheten påverkas.
- Resultatet blir helt enkelt ett system där stål kan användas i hela ställningen utan att komponenterna blir för tunga samtidigt som de klarar betydligt större belastningar än en aluminiumställning. Samtidigt kan galvaniseringen göras tjockare, något som förlänger produkternas livslängd, säger Bernard Podlinski.
- Eftersom måtten är desamma som för våra övriga system kan de olika generationerna dessutom kombineras med varandra.

Gagnar många
Juryn skriver bland annat i sitt utlåtande: "Med bibehållen flexibilitet och med ett brett användningsområde som gagnar en stor grupp människor har en smart konstruktion lett fram till rejält minskade vikter och därmed avsevärt minskad belastning för användaren."
Ytterligare en lösning för ställningsbyggare uppmärksammades av juryn i form av ett hederspris. Det var en ramställning i aluminium från Pluseight System. Ställningen är tillverkad i aluminium, vilket ger lätta komponentvikter. En ställning med tremeters fack kan exempelvis byggas med delar som väger mindre än 14 kilo.
Trots de lätta komponenterna utlovas systemet klara uppförandet av mer än 50 meter höga ställningar. Dessutom är en finess att de så kallade H-ramarna för nästa bomlag kan monteras med skydd mot fall.
Dessutom har konstruktörerna hittat lösningar som inte kräver svetsning, vilket minskar risken för utmattningsbrott.

Sparar ryggen
Det andra hederspriset gick till en kombinerad truck och läggningsmaskin för exempelvis marksten och plattor. Med hjälp av pallgafflar kan den larvburna maskinen själv transportera det tunga material som behövs till och från arbetsytan. Kranarmen har en räckvidd på sex meter och vakuumlyften utlovas klara vikter på upp till 140 kilo. Larvchassit kommer från Hinowa och motorn är en Honda på 13 hästkrafter. Enligt leverantören, Pritec Varulyft fixar maskinen såväl att lägga ny stenläggning som att plocka bort gammal.
Nytt för i år var ett energisparpris som togs hem av Cramo. Företaget uppmärksammades för ett totalkoncept som bland annat omfattar energismarta bodar, energieffektiv belysning och frekvensstyrda hissar. Genomtänkta val av material och utrustning, och inte minst mätning och uppföljning, ska, enligt företaget, kunna medverka till halverad energiförbrukning på byggarbetsplatsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078