23948sdkhjf

Det måste byggas mera i Sverige

Det byggs på tok för lite bostäder i Sverige. Det anser bostadsminister Stefan Attefall som vill minska regelkrånglet och stärka hyresrätten för att få fart på byggandet. Han efterlyser också mer konkurrens och bättre produktivitet i byggbranschen.
Umeå. Civil- och bostadsministern Stefan Attefall (KD) anser att det svenska bostadsbyggandet ligger på en för låg nivå. Vad som är en lagom nivå vill han inte precisera, men att det måste byggas betydligt mer står klart.
- Vi måste ligga på en betydligt högre nivå under en lång följd av år, säger han till Leveranstidningen Entreprenad.
Stefan Attefall konstaterar att Norge, Danmark och Finland bygger lika mycket bostäder som Sverige, trots att de har hälften så många invånare. Han misstänker därför att det svenska byggandet är behäftat med något slags "systemfel".
- Under en lång följd av år har vi byggt för lite bostäder.
Bostadsministern tror att de byggsubventioner som fanns förut skadade marknaden snarare än hjälpte den. Och även om många ger just subventionerna äran för att byggandet ökade under en period konstaterar Stefan Attefall att samma ökning skedde även i grannländerna.
- Och när vi tog bort subventionerna 2006 minskade byggandet, men det gjorde det även i Norge, Danmark och Finland. Det måste alltså vara något annat som gör att vi ligger för lågt.

Kompetensbrist
Vari består då detta "systemfel"? Stefan Attefall ser många bovar i dramat och ger 1990-talets byggkris en del av skulden.
- 90-talskrisen har knäckt byggandet i Sverige och det tar tid att komma igång igen, säger han och hänvisar till den till den kompetensflykt han menar blev resultatet när både kommuner, byggherrar, entreprenörer och andra sparade in på tjänstemän och yrkesarbetare.
Inte för att det är något man vinner val på, men det krävs fler byråkrater för att få igång byggandet, säger han.
- Stadsarkitekter och bygglovshandläggare behövs.
Regelkrångel som får projekt att dra ut på tiden och slutnotor att fördyras hämmar också byggandet anser han.
- Vi måste ha stabila regler och kämpa mot regelkrånglet, säger Stefan Attefall och noterar att en ny plan- och bygglag kommer redan i maj och att flera utredningar inletts för att minska krånglet.

Standardisera
Han vill också stärka hyresrätten och se på andra upplåtelseformer, inte minst ägarlägenheter som han betecknar som en flexibel lösning.
Bristen på standardiserade lösningar hämmar också, tror Stefan Attefall.
- Man har inte utvecklat smarta produktionslösningar, dessutom är det ofta olika förutsättningar i olika kommuner. Där måste samordningen bli betydligt bättre.
Han jämför med en bil, som tillverkas på ett standardiserat sätt och där anpassningen till slutkonsumenten sker först i sista skedet genom olika tillval.
- För byggandet är det tvärtom, vi ritar unika hus varje gång och även om man försöker ta fram prefabricerade hus kan det falla på att kommunerna ställer olika krav på energi, brandsäkerhet med mera.

Mellanstora företag
Byggbranschen måste också vidta åtgärder anser Stefan Attefall.
- Det finns för få mellanstora byggföretag, det finns fyra stora och en massa små men vi behöver fler i mellanstorlek. Ryckigheten måste bort och konkurrensen måste förbättras, varför finns det till exempel inte fler norska eller danska företag på den svenska marknaden? Byggföretagen måste också bli bättre på att identifiera problemen i planprocessen och regelverken så att vi kan lösa dem. Sedan är ju produktiviteten i branschen inte den bästa, säger Stefan Attefall som i näsa andetag förklarar att bransch, myndigheter och stat redan börjat samarbeta för att reda ut dessa frågor.
Stefan Attefall anser trots allt att byggandet börjat röra sig i rätt riktning.
- Det rullar på men vi måste öka insikten i de problem som finns. Vi måste skapa bättre förutsättningar för bostadsbyggande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079