23948sdkhjf

Kedjelösning tar greppet direkt

Möjligheten att förbjuda dubbdäck på stadsgator uppmuntrar leverantörerna till kreativa lösningar. Ett alternativ är det automatiska snökedjesystemet Onspot som nu lanseras för lätta kommersiella fordon efter att ha funnits en tid för tunga lastbilar.
2009 fick kommunerna möjlighet att förbjuda dubbdäck på de egna gatorna. Stockholms stad reagerade snabbt och förbjöd förra vintern dubbdäck på den starkt trafikerade Hornsgatan. Göteborg och Uppsala har följt efter, och fler lär följa för att komma till rätta med framför allt den stora mängd partiklar som dubbarna river upp från gatubeläggningen.

Många bilister väljer dubbfria däck medan andra väljer att ta sig fram på gator där det inte finns några restriktioner. Men det finns också tekniska lösningar, exempelvis snökedjor och snöstrumpor.

Användningen av alternativen är dock förknippade med vissa praktiska svårigheter. De kan bara användas vid förhållandevis låga farter, vilket gör att de sällan eller aldrig sätts på i förebyggande syfte. Därmed finns de vanligtvis inte heller på plats när de behövs. Då står valet mellan att strunta i dem eller att montera dem.

Ett alternativ till dessa lösningar har tidigare lanserats för tunga fordon av VBG Group i Vänersborg och lanseras nu även för lätta kommersiella fordon. Onspot beskrivs som världens första system för automatiskt slirskydd (Automatic Traction Control, ATC). Det är ett snökedjesystem som aktiveras eller avaktiveras med en knapptryckning under körning i upp till 50 kilometer i timmen.

Systemet installeras vid drivaxeln med hjälp av konsoler som anpassas till det enskilda fordonet, något som ska borga för stabil fastspänning. Kort installationstid utlovas tack vare det förseglade ventilhuset och självjusterande armar. Dessutom ska det inte behövas vare sig service eller justering efter installationen.

Vid aktivering fälls systemets armar ut och kedjorna slungas in under drivhjulen. Enligt tillverkaren förbättras väggreppet omedelbart, och därmed broms- och dragkraft.

– Den initiala installationen går snabbt att utföra, tillkopplingen tar ingen tid, och kunden kommer att spara körtid. Förutom att man investerar i en försäkring uppnår man med Onspot högre effektivitet, bättre leveranssäkerhet och lägre driftskostnader, lovar Lennart Klingzell, produktchef för Onspot.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079