23948sdkhjf

Finsk-svensk samverkan i stålbroar

När två av E4:s slitna betongbroar över järnvägen i Rotebro i Sollentuna ska ersättas sker det i ett nära samarbete mellan NCC och finska Ruukki som svarar för såväl bärande stålkonstruktioner som pålar för grundkonstruktionerna.
Motorvägen, norr om Stockholm, till och från Uppsala är hårt trafikerad, precis som de korsande järnvägsspåren i Rotebro. När det nu är dags att riva och ersätta broarna över spårområdet blir det en utmaning i sig att utföra arbetet med ett minimum av störningar i väg- och järnvägstrafiken.

Beställare är Trafikverket som lagt ut entreprenaden till NCC för 325 miljoner kronor.

Redan tidigt i processen involverades Ruukki för att bland annat föra in företagets erfarenhet av förtillverkning och bärande stålkonstruktioner i planeringen. Därigenom var ambitionen att påskynda byggandet, minska miljökonsekvenserna och sänka kostnaderna.

– När målet är att skapa skräddarsydda lösningar för krävande förhållanden framhävs samarbetet mellan projektpartners, såsom i detta projekt där vi vill att trafiken ska löpa så ostört som möjligt, säger Sören Backlund från NCC Construction.

Ruukki ansvarar för hela ståldelen, från råvaror till färdiga stålkonstruktioner. I totalleveransen – värd ungefär sex miljoner euro – ingår bärande stålkonstruktioner och borrmonterade RD-stålrörspålar med gängade skarvar som används vid grundläggningen av broarna. Användningen av gängade skarvar kortar monteringstiden och minskar behovet av svetsning på bygget. Enligt det finska företaget är det första gången dessa pålar används i denna omfattning i Sverige.

Stålleveranserna inleds i vår för att vara avslutade år 2013. Broarnas ståldelar tillverkas på Ruukkis fabrik i Ylivieska, medan pålarna för grundkonstruktionerna tillverkas på fabriken i Oulais.

Tanken är att bygga den nya östra bron i ett provisoriskt läge och använda den som tillfällig förbifart under byggtiden. Därefter rivs den befintliga västra bron och ersätts med en ny. I nästa etapp rivs även den befintliga östra bron varefter den nya östra bron skjuts till sitt permanenta läge. Därmed kan trafikanterna under större delen av byggtiden passera området på separata trefiliga motorvägsbroar.

Bygget beräknas i snitt sysselsätta 45 personer innan färdigställandet våren 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063