23948sdkhjf

Gigant lyfter fram sina små

I slutet av förra året bestämdes att Pon Equipment skulle göra en storsatsning för att visa svenskarna Caterpillars utbud av småmaskiner. Byggmaskiner blev något av smygpremiär, bland annat genom första visningen i Sverige av den kompakta bandlastaren 259B serie 3.


Drivkälla är Cats egen C3.4T DIT-motor som uppfyller utsläppskraven i EU Steg IIIA och har en nettoeffekt som anges till 53 kW (71 hk). Topphastigheten anges till 13,6 kilometer i timmen. Väl så viktigt ä r att motorn i kombination med Cats antistallsystem, som kontinuerligt balanserar behovet av hastighet och vridmoment, gör att maskinen kan köras med reducerat gaspådrag, vilket minskar både bränsleförbrukning och ljudnivå.

Motorns båda sidor nås via bakdörren liksom alla rutinunderhållspunkter. Det uppfällbara kylpaketet gör kylare och oljekylare lätt åtkomliga medan viktiga hydraulikkomponenter och ledningar placerats under den uppfällbara hytten. Servicen förenklas ytterligare av färgkodade elkablar och provtagningsventilen som underlättar övervakning av hydrauloljan.

Mjukare gång

Enligt tillverkaren är nykomlingen ensam i sin klass med ett oberoende, helt upphängt underrede i standardutförande. Fyra kraftiga torsionsaxlar (koncentriska rörformade balkar med stötupptagande elastomermaterial) rör sig oberoende av varandra för att isolera maskinens chassi från underredet.

Genom att använda ledar- och drivhjul med stor radie och komplettera ledarhjulen med ett rekylsystem liknande det som används på företagets större bandschaktare minskar dessutom bandböjningen. Enligt tillverkaren bidrar det till mjukare gång även vid körning i hög hastighet i oländig terräng, vilket gör att tillverkaren lovar såväl längre livslängd för maskinen som minskat spill i arbetsfasen.

Dubbla hydraulmotorer

Två kraftiga hydraulmotorer med två hastigheter driver slutväxlarna av planettyp. Slutväxlarna driver kedjehjulen i stål som är gjutna i ett stycke. Drivsystemet, med utlovat högt vridmoment, ska i kombination med stålingjutna gummiband med aggressivt grepp längs hela den 1 495 mm långa markkontakten fungera väl även vid tuffa gräv- eller schaktningsförhållanden på dåliga underlag.

Två bandbredder erbjuds – 320 eller 400 millimeter – vilket ger ett marktryck på 41,2 kPa respektive 34,4 kPa.

Hydraulpumparna för redskapssystemet (bom och skopa) och extrahydrauliken för arbetsredskap drivs direkt av motorn, vilket eliminerar behovet av drivremmar. Extrahydraulikens oljeflöde anges till 83 liter per minut vid ett tryck av 23 000 kPa.

Två varianter av manöverspakar finns att tillgå. I Båda fallen kan föraren välja mellan kontinuerligt och intermittent flöde till extrahydrauliken med en enkel knapptryckning.

Proportionell styrning

Höger spak sköter lyftning och tiltning och den vänstra riktning och hastighet. Via spakarna hanteras även proportionell styrning av extrahydraulikens funktioner.

Deluxe-spakar finns som tillval och utlovas ge utökad kapacitet med reglering av arbetsredskapens elektriska funktioner.

Maskinen levereras med både hand- och fotstyrda gasreglage. Den kan ställas in för arbete med konstant hastighet, exempelvis vid dikesgrävning eller fräsning, eller med varierad hastighet vid lastning och transport.

En säkerhetsdetalj är den omkonstruerade sänkningsventilen som gör att föraren kan lämna maskinen på ett säkrare sätt om det skulle bli ett motorstopp då lyftarmarna är höjda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078