23948sdkhjf

Förstärkning av norsk profil

Byggmaskiner blev svenskt avstamp för Malthus Lift & Maskin som tidigare verkat i Sverige med dotterbolaget Liftbolaget som ingått i den norska Malthuskoncernen sedan 2007.
[gallery]



– Det är inte bara ett namnbyte. Nu blir det en enhetlig profil på företaget. Samtidigt görs en offensiv satsning med förstärkningar av såväl säljsidan som inom support och reservdelar, säger Monica Rubensson, som dock fortfarande får jobba med samma gamla logga på JLG-maskinerna.

I montern fanns bland annat exempel på ett samarbete som innebär att JLG säljer larvbandsliftar från Hinowa i Europa och USA.

– Hinowa tillverkar fem modeller för JLG:s räkning. Samtliga modeller har diesel- eller bensinmotor i kombination med en 230 volts elmotor. På programmet står två modeller med 14 meters arbetshöjd samt modeller med arbetshöjd på 17, 19 och 23 meter. Generellt gäller att de maskiner som säljs under vårt namn har mer standardutrustning, bland annat märkesfria larvband, säger Monica Rubensson.

Steglös manövrering ska ge rörelser med ett minimum av ryck. Samtliga funktioner, inklusive stödben och drivning kan skötas från korgen. Vissa modeller kan fås med fjärrstyrning. De två största är dessutom utrustade med hydraulisk bandbreddning och vridbar korg.

Ytterligare en nykomling är den dieseldrivna ledbomsliften 340 AJ, en 4,4 ton tung maskin som drivs av en Kubotadiesel på 19,4 kilowatt. Förhållandevis kompakta yttermått underlättar transport och bidrar till att öka intresset från uthyrningsföretagen. Maskinen skiljer sig från föregångarna genom sin kantiga stålhuv.

– Det är ett önskemål från kunderna som vill att huvarna lättare ska kunna repareras om de skulle råka gå sönder. Maskinen är vår minsta dieselbom, men har ändå en arbetshöjd på tolv meter, en korg som lastar 230 kilo och en räckvidd på drygt sex meter, säger Monica Rubensson.

En stor fördel med ledbomsliftarna är att de enkelt tar sig över och förbi höga hinder som maskiner och byggnader. Möjligheten att vinkla bommen gör att de kan stå betydligt närmare en högt belägen arbetsplats än exempelvis en arbetsplattform med rak bom.

Även pelarliften Toucan 8 E med åtta meters arbetshöjd fanns med på nyhetslistan. Ett svängtorn vid pelarfoten möjliggör 340 graders rotation, vilket underlättar positioneringen. Till det kommer en jib i pelartoppen som ger extra räckvidd över hinder. Ett mål har varit att hålla energiförbrukningen nere, vilket gör att tillverkaren bland annat lovar att batteriet kan köras längre mellan laddningarna än hos föregångarna.

– Modellen är en uppföljning till 10 E som lanserades för ett år sedan. Tekniken har bland annat hämtats från elsaxarna. Eldriften och den proportionella styrningen gör maskinen användbar i bland annat trånga utrymmen, säger Monica Rubensson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078