23948sdkhjf

Kompakt dumper med svängbar tipp

Cordestam Maskin introducerade år 2000 den sydafrikanska dumpertillverkaren Bell på den svenska marknaden. På Byggmaskiner var det dags för ytterligare en dumperpremiär för ångermanlänningarna, tyska Bergmann.
[gallery]

Bland utställarna på Byggmaskiner fanns Göteborgsföretaget Lönns Truckar som utför allehanda lyftuppdrag med en maskinpark som domineras av 13 raka och sju runtomsvängande teleskoplastare. Men företaget disponerar också hjullastare och motviktstruckar med kapacitet att lyfta upp till 18 ton.

Företaget bildades redan i början på 1900-talet som en smidesverkstad. Första trucken köptes 1949 då lyftbehovet i det lokala grannskapet växte sig allt större. Gaffeltruckarna blev snabbt både fler och större och efter hand kompletterades verksamheten med hjullastare och teleskoptruckar.

Bland leverantörerna finns Cordestam Maskin i Bjästa som bland annat representerat italienska Dieci på den svenska teleskoplastarmarknaden.

– Vi fick en möjlighet att visa upp oss på mässan tillsammans med vår kund och det passade oss väldigt bra, även om vi inte längre representerar Dieci, säger Anita Cordestam, nybliven vd för Cordestam Maskin.

I dag är företaget generalagent för Bells dumprar, hydraulhammare från D and A samt för det senaste tillskottet, Bergmann, som bland annat tillverkar kompakta dumprar med lastkapacitet från 700 kg till tolv ton.

På plats i montern fanns 3009 som med mittmonterad motor, hydrostatisk transmission, framhjulsdrift och midjestyrning lastar nio ton. Pendlande framaxel ska bidra till ökad stabilitet och ett dubbelkrets bromssystem till ökad säkerhet.

Själva dumpern kan fås som trevägstipp eller som sviveltipp, steglöst vridbar 180 grader.

Den roterbara förarplatsen är standard i hela 3000-programmet.

Den tvådelade motorhuven underlättar vid service och underhåll. Elektroniken ligger lätt åtkomlig i ett skyddat utrymme bakom nödutgången.

En extrapoäng är utbudet av däck som snabbt och enkelt anpassar maskinen till olika markförhållanden där maskinen förväntas arbeta under en längre tid.

Den som snabbast kastade sig över nyheten var Bjarne Steen på Steens Tranport & Entreprenad i Donsö som numer har en Bergmann 3009 i sin vagnpark.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078