23948sdkhjf

Byggarkritik mot våpen

Det saknas långsiktigt tillväxtfrämjande satsningar i regeringens ekonomiska vårproposition. Det hävdar Sveriges Byggindustrier, BI, som efterlyser initiativ på såväl infrastrukturområdet som energieffektivisering av byggnadsbeståndet.


– Propositionens fokus är på stabila statsfinanser och på att få fler i arbete. Det är givetvis mycket bra, men jag skulle önska några fler handfasta förslag på satsningar inom till exempel infrastruktur, som på sikt kan höja Sveriges tillväxtpotential, säger Johan Deremar , nationalekonom på BI.

Även Ingemar Legrell , regionchef BI Syd är besviken.

– När underhåll och nyinvesteringar i järnväg under årtionden varit låga är 800 miljoner i minsta laget, men bättre än inget. Vad regeringen måste göra är att ta ett helhetsgrepp och titta på hur järnvägen ska fungera på sikt och sedan göra en plan för hur man ska nå målen. Om vi ska ha ett fungerande järnvägsnät året runt, i alla väderlekar, måste vi både rusta upp befintligt nät och bygga nya banor för att öka kapaciteten i järnvägsnätet, hävdar Ingemar Legrell.

Bostadsminister Stefan Attefall betonar betydelsen av ett ökat bostadsbyggande, men han får inget stöd för den ambitionen i den proposition som också kallas våpen.

Bland annat efterlyser branschen en effektivisering av plan- och bygglovsprocessen samt en friare hyressättning, två faktorer som skulle skapa förutsättningar för en bättre fungerande bostadsmarknad. Inget av dessa förslag har dock tilltalat regeringen så mycket att de tagits upp i vårpropositionen.

BI ger också regeringen svidande kritik på miljöområdet.

– Trots att klimatfrågan är en av vår tids största utmaningar och regeringens högst prioriterade miljöfråga, nämns inga konkreta åtgärder på byggområdet. Förslag om energieffektivisering av byggnadsbeståndet för att nå de nationella energi- och klimatmålen saknas i propositionen, säger BI:s miljöexpert Danielle Freilich .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078