23948sdkhjf

Nya kontroller av arbetsmiljön



När Arbetsmiljöverket under förra året besökte 320 små och medelstora byggföretag saknade mer än hälften ett fungerande arbetsmiljöarbete. Samtidigt konstaterades stora brister i företagens kunskaper om riskbedömning.

−Det rör sig om allvarliga kunskapsluckor, som riskerar att växa i takt med att nya företag etableras och de stora byggföretagen i allt mindre utsträckning har egna anställda ute på byggena. Vi märker att kunskapen om risker med asbest och skadligt byggdamm har minskat oroväckande de senaste åren, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg.

Statistiken ger ingen rolig läsning. Under perioden 2006-2010 redovisades drygt en dödsolycka per månad inom byggverksamhet. Sammantaget förlorade 67 personer sina liv vid dessa olyckor. Under samma period anmäldes 19 000 arbetssjukdomar och arbetsolyckor, som i hälften av fallen medfört lång sjukfrånvaro. Och detta i en bransch som år 2009 sysselsatte runt 290 000 personer.

Inspektionerna kommer framför allt att rikta in sig på de arbetsmiljöproblem som orsakar en stor del av arbetsskadorna. Det handlar främst om arbete som kan medföra belastningsskador, fall- och rasrisker, montering av tunga byggelement samt damm, asbest och andra kemiska hälsorisker.

−Hård konkurrens och pressade byggtider får aldrig bli en förevändning för slarv med säkerheten. Livet och hälsan måste alltid komma först. Vi vill genom vår satsning höja riskmedvetenheten hos de mindre byggföretagen och öka deras kunskaper om hur man jobbar säkert, säger Mikael Sjöberg.

Han aviserar också inspektioner i samband med byggstart för att se till att de nya byggföreskrifterna om samordningsansvar för arbetsmiljön följs.
Dessutom är tanken att i höst påbörja insatser för gymnasieskolornas byggprogram.

−Det är viktigt att nästa generation byggnadsarbetare får med sig kunskaper och en positiv attityd till arbetsmiljöfrågor redan i skolan, säger Mikael Sjöberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094