23948sdkhjf

Bra drag i norrländskt blåshål

En av Europas största vindkraftsparker ska byggas i Blaiken. Men innan de närmare 100 vindkraftverken kan uppföras krävs bland annat runt 20 kilometer ny väg genom obanad fjällterräng.


Blaiken är ett lågfjällsområde på kommungränsen mellan Sorsele och Storuman. Området har i den nationella vindkartläggningen pekats ut som ett mycket bra område för vindkraftproduktion med en medelvind på 7,5-8 m/s. Dessutom är vindförhållandena som bäst under vintern då elbehovet är som störst. Som en ren bonus finns redan existerande vattenkraft i området, vilket förenklar anslutning av vindkraftverken till det nationella stamnätet.

Bakom satsningen står Blaiken Vind AB som ägs av Skellefteå Kraft och Fortum som räknar med att pumpa in ungefär 3,8 miljarder kronor i projektet. När anläggningen är fullt utbyggd år 2015, kommer den, enligt planerna, att bestå av upp till 100 vindkraftverk med en installerad effekt på 250 MW. Detta gör Blaiken till en av de största landbaserade vindkraftparkerna i Europa. Den årliga produktionen på 600-720 GWh motsvarar den årliga elanvändningen i 150 000 lägenheter.

Nyligen tog Svevia hem uppdraget att för 70 miljoner kronor anlägga 20 kilometer vägar genom obanad fjällterräng, genomföra förberedande markarbeten för 33 kranplaner med fundamentplatser, samt dra el- och telekablar. Företaget har redan avslutat första etappen på projektet, att bygga en huvudväg och anlägga en plan på fyra hektar för ställverk.

Enligt företagets beräkningar kommer projektet att svälja 300 000-400 000 ton krossat bergmaterial i vägar, kranplaner och fundamentplatser. 64 550 meter kraftkabel kommer att dras och lika mycket jordlina ska placeras i schaktade kabelgravar.

Under det senaste året har flera vindkraftsprojekt startats i Västerbottens inland. För att projekten ska vara möjliga att genomföra krävs ofta anläggning av vägar och gjutning av betongfundament.

Fullt utbyggt år 2015 ska närmare 100 vindkraftverk i Blaiken generera så mycket kraft att det motsvarar elförbrukningen i 150 000 lägenheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063