23948sdkhjf

Spårslantar fördelas

Trafikverket prioriterar storstäderna och de stora godsstråken när de nu beslutat sig för hur de 800 extra miljoner de fått av regeringen för att förbättra järnvägssystemet ska användas.
Järnvägen är sliten samtidigt som trafiken bara ökar. Regeringen beslutade därför för en tid sedan att satsa 800 miljoner kronor utöver de sedvanliga medlen för att få verksamheten att fungera bättre. Trafikverket låter nu meddela hur man tänker använda dessa 800 miljoner och uppger att man prioriterar underhållsåtgärder i och runt storstäderna men även kring de tunga godsstråken som Malmbanan, Norra stambanan och godstrafiken till Göteborg.

– Vi har prioriterat att satsa där åtgärderna gör mest nytta och där de är viktigast ur ett samhällsperspektiv, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm i ett pressmeddelande.

Pengarna ska fördelas på följande sätt: 178 miljoner lägger man på Stockholm/Mälardalen som får 25 miljoner kronor för ”trimning”, 40 miljoner för reinvestering och 113 miljoner för underhållsinsatser.

Öresund/Väst får totalt 172 miljoner kronor (5 miljoner för trimning, 55 miljoner för reinvestering och 112 miljoner för underhåll).

Malmbanan/enkelspår i Norrland föräras totalt 128 miljoner kronor (45 miljoner för trimning, 31 miljoner för reinvestering och 52 miljoner för underhåll).

Akuta åtgärder

Så kallade prioriterade godsstråk får totalt 149 miljoner kronor (49 miljoner för trimning, 7 miljoner för reinvestering och 93 miljoner för underhåll). Trafikverket väljer också att lägga totalt 35 miljoner kronor på trafikantinformation och 138 miljoner kronor på ”övriga akuta åtgärder för systemfunktion”.

– Detta är ett välbehövligt tillskott till tidigare beslutade medel, och satsningarna kommer även att ge ett välbehövligt tillskott att utveckla kvaliteten och förbättra tågtrafiken vintertid, säger Gunnar Malm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111