23948sdkhjf

Bättre grepp krävs på tunga fordon

Drivaxeln på tunga fordon ska när underlaget så kräver vara försedda med vinterdäck – och det redan från och med första december i år, enligt ett förslag från Trafikverket och Transportstyrelsen.
– Vårt gemensamma förslag med vinterdäck för tunga fordon är ett naturligt led i att öka framkomligheten i transportsystemet. De senaste vintrarna har den tunga trafiken varit inblandade i många olyckor eller stopp som inneburit omfattande störningar i trafiken, säger Gunnar Malm, generaldirektör på Trafikverket.

Därmed hakar nu även de svenska myndigheterna på de riktlinjer som tidigare dragits upp av bland annat Tyskland som nyligen införde motsvarande krav och Norge.

– Det finns många orsaker till att tunga fordon är inblandade i olyckor och störningar i trafiken. Det kan vara faktorer som hög hastighet, olämplig lastning, bristfälligt vinterunderhåll och dåliga däck. Att införa ett vinterdäckskrav är ett viktigt steg mot att öka trafiksäkerheten på tunga fordon, säger Staffan Widlert, generaldirektör på Transportstyrelsen.

Enligt förslaget ska lastbilar, bussar och personbilar klass II som väger mer än 3,5 ton vara försedda med vinterdäck eller likvärdig utrustning vid vinterväglag.

Enligt en undersökning som Däckbranschens informationsråd genomförde tillsammans med Polisen under mars månad i år, är redan 80 procent av de svenska fordonen utrustade med däck med mönster motsvarande vinterdäck. Av de utländska fordonen är bara 57 procent försedda med liknande däck.

Myndigheterna har i sina krav beaktat att de skärpta kraven kommer att generera mer buller. Man påpekar dock att effekten bara är tillfällig eftersom det redan nästa år kommer nya gränsvärden på däck som kommer att minska bullret igen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078