23948sdkhjf

Robotar rensar i radioaktiv röra

Svenska rivningsrobotar rycker ut och gör en insats när det ska städas upp vid det havererade japanska kärnkraftverket i Fukushima.
Skellefteföretaget Brokks rivningsrobotar har fått ett prekärt uppdrag – att rensa upp i den radioaktiva röran vid kärnkraftverket i Fukushima. Företaget fick kontakt med kärnkraftsbolaget redan strax efter olyckan i mars och bolaget har haft personal på plats i Japan sedan dess. I mitten av april levererades den första roboten, som bland annat har till uppgift att ta sig in i den mest skadade av reaktorerna.

Leverans två skeppades iväg i början av maj, då ytterligare tre rivningsrobotar lyfte från Kallax flygplats utanför Luleå. De tre maskinerna är ombyggda för ändamålet och specialutrustade för att klara den höga strålning och de speciella omständigheter som bjuds när uppdraget är så extremt.

Maskinerna ska fjärrstyras från ett kontrollrum som ligger en kilometer ifrån reaktorerna. De förväntas kunna börja arbeta någon gång under de första veckorna i maj.

Tungt

Brokk beskriver perioden som mycket intensiv, både för dem och för företagets underleverantörer. Man har tvingats ta fram maskiner på mycket kort tid och man har också fått utbilda lokal personal på plats i Japan i hur man hanterar de fjärrstyrda rivningsrobotarna.

– En av de stora skillnaderna mellan Brokks rivningsrobotar och de robotar som hittills finns på plats i Fukushima är att våra maskiner klarar av att utföra riktigt tungt arbete, såsom att riva betongstrukturer och ta hand om tyngre kontaminerat material, säger Martin Krupicka, VD på Brokk, i ett pressmeddelande.

Brokk har redan tidigare levererat rivningsrobotar och utrustning för att hantera radioaktivt material, bland annat till USA, Frankrike, Storbritannien Ryssland och Japan. Deras robotar har bland annat använts vid saneringen i Tjernobyl.

– Vi har i dag över två hundra maskiner på olika kärnkraftverk världen över, säger Mike Evans, ansvarig för kärnkraft på Brokk i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109