23948sdkhjf

Dödliga genvägar

Efter ytterligare två dödsolyckor erbjuder både Sandvik och Atlas Copco sig att utrusta även äldre borriggar med linnödstopp. Branschorganisationen Bef vill också intensifiera utbildningen så att fler inser allvaret.
Jakobsberg . Snabbt ska det gå ute på byggena. Men när man hanterar livsfarliga maskiner kan vissa genvägar leda i fördärvet. Två dödsolyckor – en för ett år sedan och en i februari – har fått Bergsprängningsentreprenöreras förening, Bef, med vd Roland Netterlind i spetsen, att fokusera ännu mer på säkerheten.

– Det var en kille till som fastnade i en roterande borrstång, säger Roland Netterlind allvarligt.

I båda fallen skulle en borrkrona bytas. Ett jobb som måste utföras manuellt och riggen ska enligt alla föreskrifter då vara avstängd. Det händer dock att operatörerna ändå låter maskinen gå på tomgång.

– Det är lite besvärligare att få fast kronan när maskinen står stilla, förklarar Roland Netterlind.

Men den vinst man tycker sig göra betingar ett högt pris.

– Det innebär en stor risk, stången roterar och man kan fastna i den och klämmas till döds, säger Roland Netterlind.

Fenomenet är välkänt. Branschen har försökt motverka problemet genom utbildning och Roland Netterlind berättar att man kommer att fokusera mer på dessa delar när det gäller internutbildning, utfärdandet av borrkort och den auktorisation branschföreningen gör av bergsprängare.

– Vi måste trycka mer på hur farligt det är att ens befinna sig i närheten av stången när den roterar.

Nödstopp

Den mänskliga faktorn är viktig, men tekniken spelar en nästan lika stor roll. Den som trots allt bryter mot reglerna ska inte kunna råka illa ut. Moderna riggar är därför utrustade med linnödstopp som innebär att en vajer löper längs borrstången. Riggen stannar, men inte omedelbart om en människa drar i linan eller bara ramlar mot den.

– Man skadar sig, kanske till och med allvarligt, men man dör inte, kommenterar Roland Netterlind.

Många av de riggar som används i branschen är dock av äldre modell och saknar linnödstopp, så var fallet i de två dödsolyckorna. Efter den senaste olyckan tog Bef därför kontakt med både Sandvik och Atlas Copco för att se om säkerheten kan höjas.

– Båda företagen har nu erbjudit sig att komplettera äldre maskiner med linnödstopp för en mindre summa, säger Roland Netterlind.

Han räknar dock inte med att alla sprängare kommer att skaffa extrautrustningen.

– Många tänker fortfarande att ”det händer aldrig mig” och vill inte lägga pengar på ”onödiga” lösningar.

Laserbur

Roland Netterlind ser bristen på konkurrens på leverantörssidan som en nackdel i sammanhanget.

– Visst lyssnar de på kunderna men generellt sett är det inte bra att bara ha två leverantörer, med fler kunde utvecklingen gå ännu fortare, jämför exempelvis med utvecklingen på säkerhetssidan inom bilindustrin, nu har vi bilar som stannar av sig själv ifall föraren missar.

Roland Netterlind tror att det i framtiden kommer att finnas ännu bättre tekniska lösningar. Ett exempel är att förse riggen med en ”bur” av laserstrålar runt borrstången så att maskinen slås av när en stråle bryts.

– De jobbar på det och jag tror att det kan vara realistiskt om några år, säger Roland Netterlind.

Han uppmanar både Sandvik och Atlas Copco att våga bortse från kunder som klagar över ”onödig” säkerhetsutrustning.

– Lyssna inte på tillbakasträvare, vi måste framåt.[gallery link="file"]
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078