23948sdkhjf

Få vill ha linnödstopp

Få sprängare har nappat på erbjudandet att sätta linnödstopp på äldre borriggar som saknar det. Det händer till och med att linnödstopp avsiktligt kopplas ur på de maskiner som har det.
Den senaste dödsolyckan i februari fick borriggsleverantören Atlas Copco att genast vidta åtgärder.

– Vi gick ut en vecka efter dödsolyckan till alla våra kunder och med ett specialerbjudande på montering av linnödstopp på äldre borriggsmodeller som inte har det. Vi erbjöd oss också att gå igenom befintliga nödstoppssystem på maskinerna och kontrollera att de fungerar, säger Stefan Svensson, försäljningschef för ovanjordsutrustning på Atlas Copco i

Sverige.

Han konstaterar dock att få sprängare nappade.

– Det är inte många som hört av sig.

Det händer också att linnödstoppet är urkopplat när maskiner lämnas in för service.

Skottsäkra rutor

Atlas Copco uppger att de aldrig säljer en begagnad rigg utan fungerade nödstoppssystem. För nya riggar har flera säkerhetsaspekter tagits i åtanke.

– Alla hyttriggar är utrustade med skottsäkra rutor och förstärkt bottenplatta. Det behövs om olyckan skulle vara framme och riggen borrar ner i en så kallad dola, det vill säga kvarvarande sprängmedel sedan tidigare salva. Våra riggar utan hytt är alla radiostyrda för optimal säkerhet, säger Stefan Svensson.

När en maskin levereras måste operatören genomgå en kortare information.

– Vi skickar dit en borrmästare som går igenom maskinen och dokumentationen med operatören som sedan får skriva på att han gått igenom allt. Dokumentationen arkiverar vi sedan, säger Stefan Svensson.

Utbildning

Han tycker att Atlas Copco gör vad de kan för att minska riskerna.

– Det oerhört beklagligt att olyckor sker och det är vårt ansvar som leverantör sätta säkerhet högst på agendan. Utbildning tillsammans med bra utrustning är den rätta vägen att gå.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062