23948sdkhjf

Sjulsmark får nobben

Sjulsmark åker ut och Tetberget halkar in i igen när Trafikverket finslipar de olika alternativen för hur Norrbotniabanan ska dras mellan Piteå och södra Gäddvik.
Arbetet med att planera för en eventuell Norrbotniabana mellan Umeå och Luleå går vidare trots att finansiering för projektet – som väntas kosta 20-26 miljarder kronor – saknas och de slutgiltiga politiska besluten ännu inte tagits.

Trafikverket är i full färd med järnvägsutredningarna och lämnar nu in sin Miljökonsekvensbeskrivning för sträckan Piteå-södra Gäddvik där det framgår att man valt bort tidigare påtänkta alternativ.

Ett exempel är förslaget att dra banan nära Sjulsmark som nu avförs från vidare utredning eftersom en sådan västlig dragning inte anses ge tillräckligt goda förutsättningar för en konkurrenskraftig järnväg. Alternativet uppfyller, enligt Trafikverket, inte heller projektmålet att eftersträva regionaltågsstationer.

Trafikverket har också tagit tillbaka några delar av utredningen som tidigare valts bort, till exempel har man lagt till ett område öster om Tetberget i syfte att förbättra en eventuell anslutning till Rosvik. Man har också slagit samman två korridorer väster om Rosvik och breddat korridoren Rosvik för att kunna hitta fler möjliga ställen att placera stationen.

Gäss och tranor

Miljökonsekvensbeskrivningen beskriver också en del av de indirekta konsekvenser de olika dragningsalternativen får. Ett exempel är Möröfjärden söder om Luleå, ett Natura 2000-område som anses vara viktigt för bland annat gäss, svanar och tranor. Delar av området inventerades ifjol för att se hur fåglarna rör sig och var de slår nattläger.

– Utredningen har genomförts i dialog med bland annat Norrbottens ornitologiska förening och vår bedömning är att resultatet styrker bortvalet av det västra alternativet, säger Jöran Gärtner, utredningsledare på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Tanken är att de utredningar som genomförs ska ligga till grund för en miljökonsekvensbeskrivning för kommande järnvägsutredningar och planeringsskeden och även för en eventuell Natura 2000-prövning.

När Länsstyrelsen prövat miljökonsekvensbeskrivningen ska järnvägsutredningen ställas ut.

Norrbotniabanan är indelad i sex järnvägsutredningar. Den för sträckan Piteå-södra Gäddvik ska vara klar till årsskiftet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157