23948sdkhjf

Mest optimism i världsorons spår

Webläsarna är optimistiska. 38 procent tror att den japanska naturkatastrofen kan leda till att stora värden måste återuppbyggas. Det skapar jobb även i Sverige.
Leveranstidningen Entreprenad undrade även på weben vilken effekt på verksamheten oroligheterna i Nordafrika får. Japansktillverkade Kubota är en stor aktör i Europa för minigrävare från 850 kg till 8 ton. Generalagent i Sverige är Minimaskiner med 12 anställda med en av filialerna i Tullinge, där Olle Sundin är säljare.

– Vi har inte fått exakt besked men Kubotas egna fabriker har klarat sig bra.

– Vissa underleverantörer till Kubota har drabbats vilket kan ge längre leveranstider för oss samt våra kunder.

– Beroende på ett stort Europalager, så ser vi inte några omedelbara problem för oss. Men med tanke på högkonjunkturen och nuvarande höga försäljningstakt så kan det snart ändras, säger Olle Sundin.

Maskiner måste användas

Lars-Olof Persson, inköpschef på maskinuthyraren Byggnadsmaskiner i Lund AB tror inte att Sverige påverkas i någon större omfattning.

– Bränslekostnaderna lär öka, hur mycket är omöjligt att sia om. Dieselpriset stiger, men det är egentligen en småsak.

Han tror inte att effekten blir färre hyrda maskiner.

– Maskinerna måste användas, påbörjade byggen kan inte bara stå utan jobben måste fortskrida, säger Lars-Olof Persson .

– Nordafrika påverkar. Dyrare diesel och dyrare asfalt, suckar Micke Johansson på Mullhyttan Gräv & Schakt i Örebro län med tio anställda inklusive säsongssysselsatta. Uppdragen omspänner asfalterade uppfarter med mera.

– Nu går det åt mer pengar för att hålla igång verksamheten. Vi har fasta avtal så det är svårt att kompensera nu, när vi får nya jobb måste vi höja ersättningen. Vi behöver ju inte bara diesel utan även asfalt i vår verksamhet. Vi jobbar mycket med denna beläggning, säger Micke Johansson.

Är optimist

Andreas Lundvall, säljare för Ljungby Maskin i Norrland håller med majoriteten av websvararna och är optimist. Han tror att stora värden måste återuppbyggas. Det skapar jobb även i Sverige. Påverkas tillverkningen av hjullastarna?

– Nej, men det beror nog på att vi inte har några japantillverkade komponenter i våra maskiner.

– Axlar, motor och växellåda tillverkas i Tyskland, resten är egen produktion från vår fabrik i Ljungby.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062