23948sdkhjf

Cykelsatsning i Järfälla

Cykeln kommer framöver att prioriteras betydligt högre än tidigare i Järfälla kommun som nu kräver cykelparkeringar vid alla nybyggda bostäder, företag och verksamheter.


De kommande fyra åren beräknas Järfälla kommun skapa uppställningsutrymme för sammanlagt närmare 4 000 cyklar. Det blir följden av den nya cykelparkeringsnorm som bland annat innebär att det för varje nybyggd bostadslägenhet ska uppföras minst 2,5 cykelparkeringsplatser.

De nya riktlinjerna betonar även behovet av cykelparkering i områden vid pendeltågsstationer och busshållplatser.

Beslutet togs nyligen av kommunfullmäktige i syfte att främja cykeln som alternativt färdsätt.

– Parkeringsnormerna för cykel och bil blir ett bra verktyg i vårt arbete med att göra ett växande Järfälla mer tillgängligt och miljövänligt. Vi tar nu mycket större hänsyn till cykeln som ett viktigt transportmedel i vardagen och möjliggör för fler att ta cykeln i stället för bilen till jobbet, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Lennström.

Enligt Järfällas miljöplan ska resandet med cykel och kollektivtrafik öka med 20 procent under perioden 2010-2020. För att nå målet antogs redan tidigare i vår ett förslag om att införa cykelpumpar i anslutning till pendeltågsstationer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047