23948sdkhjf

LKAB satsar på kraftfulla dragare

LKAB går som tåget och rapporterar om en 35-procentig omsättningsökning under första kvartalet i år jämfört med samma period år 2010. För att möta en fortsatt förväntad efterfrågan investeras nu i världens starkaste lok – inte ett utan fyra och 300 malmvagnar.
Den globala järnmalmsmarknaden har vuxit rejält under de senaste tio åren. För att hänga med i utvecklingen har LKAB investerat i storleksordningen 30 miljarder kronor i verksamheten under 2000-talet och investeringarna fortsätter. Bland annat görs en miljardinvestering i logistiken för att klara de kraftigt ökade leveranserna.
2009 levererades 18 miljoner ton järnmalmsprodukter, vilket ökade till 26 miljoner ton under förra året. Målet för 2015 är 37 miljoner ton. Ett viktigt steg på vägen för att klara målet är köpet av ytterligare fyra dubbla Iore-lok från Bombardier som komplement till de 13 som företaget redan äger.

Som komplement till loken köps 300 malmvagnar – fyra fulla tågsätt – från Kockums och dess underleverantör Kiruna Wagon.

Krävs för produktionsökning

– Investeringen är strategisk i LKAB:s utvecklingsplan och ökar tågkapaciteten för malmtransporter till 40 miljoner ton per år. Ökad kapacitet på Malmbanan är avgörande för förverkligandet av LKAB:s planer på tre nya gruvor och en ökad leveranskapacitet med 35 procent till år 2015, säger LKAB:s vd Lars-Eric Aaro.

Enligt företagets logistikchef Göran Heikkilä innebär förvärvet av de fyra loken att den dagliga transportkapaciteten på Malmbanan ökar från 15 till 20 tåg.

Med en dragkraft på 1 200 kN och en effekt som anges till 10 800 kW, eller cirka 15 000 hästkrafter, beskrivs Iore-loken som de starkaste i världen. Till det kommer ett axeltryck på 30 ton vardera på de tolv drivaxlarna.

– Malmtransporterna sker dygnet runt, året runt i ett extremt arktiskt klimat med stora temperaturskillnader och vädervariationer. Kraven på loken är extremt höga. De har hittills visat sig vara driftsäkra. När tågtrafiken i södra Sverige stått stilla under vintertrafiken har våra malmtåg rullat planenligt, säger projektledaren Jan Olovsson.

Miljöanpassning

Tillverkaren betonar att man även lagt stor vikt vid att hitta miljöanpassade lösningar.

– Loken har inbyggd energiåtermatning. Med hjälp av så kallade asynkronmotorer omvandlas rörelseenergi till elkraft när tågen motorbromsar. Iore-loken ger tillbaka cirka 25 procent av den energi som förbrukas under varje transport, lovar Klas Wåhlberg, vd i Bombardier Transportation Sweden.

Leveranserna inleds i maj 2013 och ska vara avslutade i mars 2014.

Chassin, boggier och framdrivningar tillverkas i Bombardiers fabriker i polska Wroclaw samt i Siegen och Mannheim i Tyskland. Slutmontering sker i tyska Kassel.

För att få ut optimal effekt mellan kraft och tyngd består LKAB:s malmtåg av 68 malmvagnar med en lastkapacitet på 100 ton vardera. Varje tåg blir därmed 750 meter långt och fraktar alltså 6 800 ton järnmalmsprodukter. Malmtransporterna går från LKAB:s gruvorter i Malmberget, Svappavaara och Kiruna till företagets malmhamnar i Narvik och Luleå samt till SSAB:s anläggningar i Luleå.

Rekordorder

Även vagnordern går till en rutinerad leverantör. Kockums Industrier i Malmö och Trelleborg har tidigare byggt mer än 800 vagnar av samma typ till LKAB, men då i kortare serier.

– Ordern är den största i Kockums mer än 150-åriga historia som leverantör av järnvägsvagnar. Den innebär full beläggning ytterligare två år framåt för nuvarande personalstyrka, konstaterar Björn Widell, vd i Kockums Industrier.
Vagnarna byggs i Kockums Industriers verkstäder i Malmö och i den nya anläggningen i Trelleborg. Efter transport till Kiruna utrustas de med vagnkorgar och luckor från konsortiet Kiruna Wagon.

Samtliga vagnar ska vara levererade under 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079