23948sdkhjf

Sundsvall reglerar miljöskuld

124 miljoner kronor har avsatts av Sundsvalls kommun för att sanera gamla soptippar, enligt ett åtgärdsprogram som antogs av kommunfullmäktige redan 2007.
Undersökningar och utredningar av de gamla soptipparna har pågått sedan 2004 och vissa åtgärder har redan vidtagits. Bland annat återställdes Fors gamla soptipp i Matfors under förra året.
Fortfarande återstår att undersöka och åtgärda 25 tippar. I vissa fall räcker det med städning, i andra krävs täckning. Till stor del kommer arbetet, som beräknas pågå till 2021, att utföras av konsulter och entreprenörer.
En viktig orsak till att projektet tar fart nu i vår är att man vid övertäckningen av de gamla tipparna kan använda överskottsmassor från infrastrukturprojekt i närområdet.
– Nästa tipp som kommer att åtgärdas blir Tamböle gamla soptipp i Gärde. Här påbörjar vi en åtgärd tillsammans med Trafikverket under 2011 så att vi kan utnyttja överskottsmassor från bygget av E4:an i Skönsberg. Återställningen vid Tamböle kommer att vara slutförd under 2014, säger kommunens miljöhandläggare Sven-Åke Westman.
Den ungefär fem hektar stora soptippen i Tamböle började användas 1948 och var i drift till 1971. Uppskattningsvis finns här ungefär 300 000 kubikmeter sopor. I ett första skede städas löst skrot, typ plåttunnor och spisar, bort. Trafikverkets bedömning är att det behövs i runda tal 80 000 kubikmeter jordmassor för att täcka tippen.
Kommunstyrelsens ordförande Magnus Sjödin (M) betonar att de gamla soptipparna är en allvarlig miljöskuld sedan många år, och gläds åt att återställandet nu kommit igång.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141