23948sdkhjf

Hård vinter slog mot Svevia

De flesta kurvor pekar neråt för Svevia under årets första kvartal. Minskade intäkter, minskad orderingång och en kraftigt ökad förlust jämfört med samma period förra året.
– Stilleståndskostnader på grund av den stränga vintern är den mest bidragande orsaken. Vi ser två tydliga effekter. Den ena är att Trafikverkets och kommunernas kostnader för snöröjning kraftigt ökat, med minskade anslag för underhåll som följd. En annan effekt är att statens investeringar styrs över från väg till järnväg i större utsträckning, säger Svevias vd P-O Wedin.
Men vintern har slagit hårt även i andra avseenden.
– Vi har också tvingats göra nedskrivningar i några större projekt, främst i regionerna Mitt och Nord, till följd av kostnader för ändrade tidsplaner.

Hård konkurrens
Möjligen finns en faktor som får än större inverkan på lite längre sikt. Företaget verkar på en mycket konkurrensutsatt marknad och enligt P-O Wedin får skattebetalarna betydligt mer för sina pengar nu än för bara några år sedan.
– Prispressen på driftmarknaden är fortsatt hård. Under de senaste fyra åren har priset per kilometer sjunkit med 17 procent och har nu kommit till en sådan nivå att Svevia kommer att prioritera lönsamhet före volym. Vår bedömning är dock att priserna nu stabiliserar sig.
Framtiden ser dock inte helt dyster ut. Sveriges ekonomi har återhämtat sig snabbare än vad som tidigare prognostiserats vilket ger positiva effekter på byggmarknaden. P-O Wedins bedömning är att bostadsinvesteringarna ökar medan anläggningsbyggandet ligger kvar på en konstant hög nivå. Och det finns ljuspunkter även i de nyss framtagna siffrorna.
– Orderstocken återhämtar sig sakta enligt plan och positivt är att våra framgångar på kommun- och energimarknaderna fortsätter. Under perioden har vi tagit hem kontrakt för bland andra Jönköpings och Norrköpings kommuner, ett par uppdrag för nya vindkraftsparker, samt tecknat ett nytt ramavtal med Ringhals.
Över huvud taget är förväntningarna relativt stora på energisidan trots att investeringarna på området minskat med åtta procent under 2010. Företagsledningen räknar dock med att satsningarna på vindenergi kommer att fortsätta öka, om än från en låg nivå. Företaget har på senare tid etablerat sig som vindkraftsbyggare och har goda förhoppningar om att öka volymen ytterligare.
Den stora kakan finns dock fortfarande på gammal beprövad mark, alltså gator och vägar. Trafikverket förväntas upphandla investeringar för drygt 27 miljarder kronor under 2011, varav 17 miljarder kronor går till vägar och tio miljarder kronor till järnväg. Bedömningen är också att satsningarna på drift och underhåll kommer att öka något. I delårsrapporten framgår att cirka 3,5 miljarder kronor läggs på väg medan 3,8 miljarder kronor går till järnväg.

Stora på vägdrift
Under 2011 kommer 25 av Trafikverkets 124 driftområden att upphandlas. Svevia anger sin marknadsandel för vägdrift till 52 procent.
Den framtida marknaden för driften kan dock bli aningen mer svårbedömd eftersom Trafikverket bestämt sig för att handla upp drift av väg och järnväg i samma kontrakt, vilket kan rita om kartan på utförandesidan en del.
I jämförelse med de statliga satsningarna ter sig kommunernas samlade investeringsvolym för gator och nyexploatering på cirka 2,5 miljarder kronor per år mer blygsamma. Ökade kostnader för vinterunderhåll de senaste åren påverkar dock investeringarna negativt.
På Svevia uppskattas att kommunerna i allt större utsträckning väljer att lägga ut såväl sommar- som vinterdrift på entreprenad, något som ökar marknaden.
Företaget noterar också att andelen funktionsupphandlingar ökar, dock från en låg nivå. Funktionsupphandlingar omfattar såväl nybyggnad som drift och underhåll under en fastställd tid, exempelvis 15 till 30 år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079