23948sdkhjf

Kina lyfter Volvo mot nya höjder

När Olof Persson nu lämnar sitt jobb som vd för Volvo Construction Equipment för att i höst ta över som chef för hela Volvokoncernen lämnar han en organisation där alla kurvor pekar i rätt riktning. Bland annat redovisar VCE sitt bästa första kvartal hittills.
Leif Johansson konstaterar, som en mycket belåten koncernchef, att Volvo CE fortsätter den goda utvecklingen på både den kinesiska och den sydamerikanska marknaden samtidigt som återhämtningen i Nordamerika och Europa blir allt mer tydlig. Inte minst är glädjen stor över att företaget nu kan presentera sig som den största tillverkaren av grävmaskiner och hjullastare i Kina.
– Vi ser att våra mogna marknader återhämtar sig samtidigt som vi har en fortsatt kraftig försäljningsökning och god lönsamhet i våra verksamheter på tillväxtmarknaderna i Brasilien, Kina och Indien, säger Leif Johansson.

Kraftigt ökad försäljning
Under årets tre första månader steg nettoomsättningen med 41 procent till 15 759 miljoner kronor (11 148). Rörelseresultatet steg med nästan 70 procent till 1 708 miljoner kronor (1 006) till stor del beroende på en stark utveckling i Kina. Rörelsemarginalen uppgick till 10,8 procent (9,0), vilket är det högsta någonsin för ett första kvartal. Dessutom var värdet i orderboken 31 mars 40 procent högre än vid samma tidpunkt föregående år.
Enligt företagsledningen har katastrofen i Japan inte haft någon betydande negativ påverkan – än. Bedömningen är dock att tillverkningen av framför allt grävmaskiner i Korea kommer att känna av bristen på viktiga hydraulikkomponenter till vissa modeller från och med det andra kvartalet.
Sett i ett långsiktigt perspektiv kan såväl Volvo som konkurrerande företag känna en klar lättnad över att de tidigare huvudmarknaderna Nordamerika och Europa nu tycks ha passerat sjukdomsstadiet och är en bra bit på väg mot tillfrisknande.

Skruvar upp prognoserna
Mätt i antal enheter steg den totala världsmarknaden för anläggningsmaskiner med 51 procent under de första två månaderna 2011 jämfört med samma period föregående år. I Europa steg marknaden med 57 procent, Nordamerika växte med 59 procent och Sydamerika med 38 procent. Även den rasande snabba expansionen i Asien har fortsatt, med en tillväxt på 54 procent. Fortfarande dominerar den gigantiska kinesiska marknaden med en ökning på 70 procent.
Volvo har onekligen lyckats möta de nya marknadsförutsättningarna i god tid, vilket visar sig, exempelvis genom att mer än hälften av omsättningen nu hänförs till Asien. I själva verket är försäljningen i Asien nu mer än dubbelt så stor som den näst största marknaden – Europa.
Inom Volvo är uppfattningen att världsmarknaderna kommer att visa fortsatt tillväxt och prognoserna för 2011 har till och med skruvats upp något. Europa förväntas växa med 10-20 procent (föregående prognos 5-15 procent), Nordamerika med 25-35 procent (föregående prognos 20-30 procent), Sydamerika med 5-15 procent, Asien 10-20 procent och Kina med 20-30 procent (föregående prognos 5-15 procent).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.391