23948sdkhjf

Kraftig tempoökning i Atlas Copco

En stark global efterfrågan i kombination med förbättrad marknadsnärvaro i Kina och Indien har spelat stor roll för den mycket starka tillväxt som Atlas Copco redovisar inom alla affärsområden under årets första kvartal.

Intäkterna ökade med 27 procent till 18 223 miljoner kronor medan orderingången steg 33 procent till 21 675 miljoner kronor, vilket redovisas som nytt rekord. Rörelseresultatet ökade 52 procent till 3 987 miljoner kronor, motsvarande rekordmarginalen 21,9 procent (17,2).
Företaget rullar på i ett till synes snabbt, men kontrollerat tempo oavsett om det handlar om de traditionella marknaderna i Europa och Nordamerika eller om de expansiva marknaderna i bland annat Asien och Sydamerika. Inom flera marknader och affärssegment beskrivs försäljningen som rekordstor.

Stororder till Mexico
Bland annat noterades gruvverksamheten i Nordamerika för ett rekordkvartal med stöd av stark efterfrågan och en stor order i Mexiko. Det var en av affärsområdets största order någonsin och gällde gruvutrustning till Fresnillo Silver Mine, världens största silvergruva.
Dessutom var orderingången för tryckluftsutrustning, industriverktyg och monteringssystem fortsatt stark samtidigt som efterfrågan på bygg- och anläggningsutrustning utvecklades gynnsamt.
Även orderingången i Sydamerika nådde ett nytt rekord efter stark efterfrågan från samtliga kundsegment.
I större delen av Europa ökade orderingången för såväl bygg- och anläggningsutrustning som för gruvutrustning.
Även i Afrika och Mellanöstern har försäljningen tickat på skapligt, dock med en något negativ tendens i norra Afrika på grund av oroligheterna. Däremot var efterfrågan fortsatt stark i södra Afrika, särskilt för gruvutrustning.
I Asien noterades betydande ordertillväxt på alla typer av utrustning i många länder. Orderingången var särskilt stark i Kina, där ett nytt rekordkvartal noterades för alla affärsområden. Försäljningen i Indien återhämtade sig starkt efter ett något lågt fjärde kvartal och försäljningen i Japan låg kvar på en stabil nivå trots naturkatastrofer och havererade kärnkraftverk.
I Australien var efterfrågan från den viktiga gruvindustrin fortsatt stark, vilket även här resulterade i ett rekordkvartal för orderingången.

Storsatsning i Kina
För att möta den snabba expansionen i Asien i allmänhet och Kina i synnerhet planeras investeringar för 60 miljoner kronor i ett nytt forsknings- och utvecklingscenter i Kina. Med planerad verksamhetsstart i oktober i år är målet att i första hand serva den kinesiska gruv- och anläggningsindustrin. Avsikten är att sysselsätta cirka 250 personer inom tre år efter färdigställandet.
Företagsledningens bedömning är fortsatt god efterfrågan, främst från utvecklingsmarknaderna och från gruvindustrin. Egentligen är det bara från södra Europa och norra Afrika signaler kommer om en viss avmattning.

Ändrar intern struktur
För att stärka fokuseringen på vissa produkter och kundsegment övergår 1 juli dagens tre affärsområden till fyra. Nykomlingen benämns bygg- och anläggningsteknik och bildas genom en sammanslagning av divisionerna för portabla kompressorer och generatorer, utrustning för vägarbeten samt lätt entreprenadutrustning.
Produkter för borrning ovan och under jord, krossning, last och transport, samt prospekteringsutrustning kommer att verka inom gruv- och bergbrytningsteknik. Båda dessa affärsområden kommer också att omfatta särskilda servicedivisioner.
– Vi får nu mer fokuserade affärsområden som vart och ett kommer att ha en bra utgångspunkt för att utveckla erbjudandet till sina kunder. Den nya strukturen ökar också våra möjligheter att utveckla synergier inom försäljning och service mellan bygg- och anläggningsenheterna, samt dra nytta av framtida tillväxt i infrastrukturprojekt världen över, särskilt på utvecklingsmarknaderna, säger vd och koncernchef Ronnie Leten.
Nyligen bestämdes att kanadensaren Bob Fassl, född 1962, tar hand om chefskapet för affärsområdet gruv- och bergbrytningsteknik 1 juli när den nya organisationen tas i bruk.
Han anställdes i koncernen 1982 och är för närvarande chef för divisionen Drilling Solutions, med huvudkontor i Texas. Samtidigt pågår rekryteringen av en chef för affärsområdet bygg- och anläggningsteknik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063