23948sdkhjf

Förbifart till oförändrad kostnad

Domstolsprövningar av upphandlingar må ha försenat projekteringen av Förbifart Stockholm knappt ett år hittills, men Trafikverkets bedömning är att såväl tidsplan som kostnadskalkyl ändå håller.
Våren 2010 upphandlades fyra projekteringsuppdrag inför byggandet av Förbifart Stockholm, ett projekt som kostnadsberäknats till 27,6 miljarder kronor i 2009 års priser. Tre av dessa upphandlingar överklagades till Förvaltningsrätten som redan i februari i år avslog två av överklagandena. Den tredje upphandlingen har ännu inte avgjorts.
I de två fall där Förvaltningsrätten godkänt Trafikverkets upphandling har beslutet även överklagats till Kammarrätten. Det gäller trafikplatserna Akalla och Häggvik samt bergtunnlar, som tilldelades ÅF Infrastruktur tillsammans med Scott Wilson Ltd och Amberg Engineering till ett ordervärde om cirka 200 miljoner kr.
Den upphandling som Förvaltningsrätten ännu inte tagit ställning till gäller trafikplats Kungens kurva som tilldelades Grontmij AB tillsammans med Golder Associates AB.
Trafikverkets analys är dock att de upprepade överklagandena inte får några större konsekvenser på vare sig byggtid eller slutkostnad.
Visserligen har vissa projekteringsarbeten fördröjts, men arbetet har kunnat fortgå inom andra områden i projektet. Bland annat har man kommit igång med projekteringen av installationer. Parallellt förbereds miljödomar, produktionsplanering, planering av entreprenader och projektering av förberedande arbeten samt avtalsarbete med bland annat kommuner.
Därtill tecknades nyligen en överenskommelse om Förbifart Stockholms anslutning till Ekerövägen. Inom kort ska även arbetsplanen med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning vara färdigställd.
Byggtiden beräknas till åtta till tio år. Bedömningen är fortfarande att förberedande arbeten ska kunna starta under 2012 medan de större byggarbetena kan påbörjas år 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156