23948sdkhjf

Största möjliga tyssssstnad

Byggmaskiner innebar första visningen av Dynapacs tandemvält CC1200. En stor skillnad mot de tidigare volymmaskinerna CC102 och CC122 är den vattenkylda Kubotamotorn som inte minst är betydligt mer tystgående än föregångarna.
I många år har Dynapacs midjestyrda tandemvältar i storlekar kring 2,5 ton använts vid en mängd mindre anläggningsjobb som gång- och cykelvägar, garageuppfarter och allmänna asfaltreparationer. När efterföljaren nu kommer har ambitionen inte minst varit att hålla nere ljudnivån för att förbättra förutsättningarna att jobba i bland annat citykärnor – även nattetid.

En grundbult i de nya modellerna är den vattenkylda dieselmotorn från Kubota som ger 26 kW (35 hästkrafter) vid 2 800 rpm. Parallellt har även säkerheten stått i fokus. Bland annat ska ett interlock-system förhindra att motorn startas av misstag. Dessutom aktiveras en automatisk bromsspärr om motorn stannar eller om det uppstår problem i de hydrauliska eller elektriska bromskretsarna.

Premiärvisning i Göteborg

Låg tyngdpunkt ska öka stabiliteten. Robusta och väl placerade handtag och fotsteg gör det lättare för föraren att kliva på och av maskinen.

Den nya CC1200 visades för första gången på Byggmaskiner och lockade fram en del uppskattande ord på grund av den tystgående motorn och servicevänligheten.

Björn Jakobsén, försäljningschef på Dynapac, betonar bland annat att filtren för hydraulolja, motorolja och bränsle är lätt åtkomliga. På pluskontot finns även de tre separata filtren i vattensystemet som ska se till att sprinklermunstyckena inte täpps igen.

– Dessutom är det lätt att tömma hela systemet utan att det behövs några specialverktyg. Det räcker med ett par enkla handgrepp. Användaren kan också räkna med att underhållskostnaderna hålls nere tack vare långa serviceintervaller och få oljebyten, säger Björn Jakobsén.

– Vi har också utvecklat en elektronisk styrenhet som sköter alla viktiga elektriska funktioner på maskinen och bidrar till att göra elsystemet mer driftsäkert, säger Björn Jakobsén.

Som extra tillbehör finns ett förarsäte med sidoförflyttning och dubbla körreglage. Lösningen bidrar bland annat till bättre sikt och kontroll över valskanterna.

Komponentsamordning

Nykomlingen är en i raden av tre uppgraderade vältmodeller som antingen levereras med dubbla vibrerande stålvalsar eller med en vibrerande stålvals och fyra statiska gummihjul. På kombiversionen drivs gummihjulen parvis av separata drivmotorer, vilket utlovas minska risken för skador på nylagd asfalt i samband med tvära svängar.

Där så är möjligt används gemensamma komponenter, vilket inte minst underlättar service och reservdelshantering samtidigt som större serier pressar priserna.

Minstingen, CC1100 har en arbetsvikt på cirka 2,4 ton och valsbredd på strax under 1,1 meter. CC1200 väger kring 2,6 ton och har bredden 1,2 meter. Störst i samlingen är 3,9-tonnaren CC1300 med 1,3 meters valsbredd. Den sistnämnda är dessutom försedd med en kraftigare Kubotamotor på 34 kW (45 hästkrafter) vid 2 600 rpm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062