23948sdkhjf

Miljardsatsning i kraftstation

Runt en miljard kronor investeras i en omfattande modernisering av kraftstationen i Hissmofors i Krokom, ett par mil utanför Östersund.
– Vattenkraftstationen i Hissmofors är basen i Jämtkrafts nuvarande produktion och det är viktigt att den är funktionsduglig och i gott skick, säger Tommy Borgh, ansvarig för Jämtkrafts elproduktion.
Tråkigt nog är anläggningen, som med en årsproduktion på 310 gigawattimmar är Jämtkrafts största vattenkraftverk, inte längre i önskvärt skick. Här har producerats el sedan 1894 och även om den nuvarande stationens äldsta delar, med sina dryga 70 år på nacken, inte hängt med ända sedan starten har tidens tand satt märkbara spår. Det huvudsakliga problemet är att stationen står på så kallat svällberg, något som resulterat i kraftig sprickbildning i delar av betongkonstruktionerna.

Sjätte generationen
– Den äldsta anläggningsdelen måste bytas ut och som bonus får vi högre produktion. Det rör sig om en förbättring om cirka tre procent av anläggningens kapacitet. Vi passar samtidigt på att flytta fördelningsstationen till en översvämningssäker plats på Krokomssidan, en bonus även det, säger Tommy Borgh som beskriver den nya anläggningen som ett sjätte generationens kraftverk för hållbar utveckling och förnybar produktion i många decennier framåt.
Sweco Infrastructure står för projekteringen, NCC bygger och Andritz Hydro, med lokal tillverkning i Vaplan, levererar turbin och generator. Den nya stationsbyggnaden har ritats av arkitekten Åke Månsson.
Ombyggnaden beräknas ta ungefär tre år och ge upp till 150 årsarbeten. När den nya stationen tas i bruk i slutet av 2013 innebär det bland annat att dagens produktionskapacitet ökar med cirka 10 GWh, vilket motsvarar hushållsel till 1 400 villor.

Miljöprägel
NCC:s åtagande är värt runt 300 miljoner kronor. Inledningsvis byggs fångdammar samtidigt som delar av den befintliga kraftstationen rivs.
Projektet får en markerad miljöprägel, bland annat ska NCC ta fram en klimatdeklaration som visar ut hur mycket koldioxid och växthusgaser som projektet släpper ut. Företaget sätter också upp en så kallad ”grön etablering”, som bland annat innebär bättre isolerade bodar och tekniska lösningar som håller nere elförbrukningen.
31 oktober 2013 ska arbetet vara slutfört.
Ombyggnaden innebär ett värdefullt tillskott för Andritz Hydro som hösten 2013 ska leverera två turbiner och två generatorer till anläggningen. Företaget, som tidigare hette Waplan Mekaniska, har fått ett uppsving i samband med att många svenska vattenkraftverk behöver moderniseras. En kul detalj är nu att företagets hittills största order, värd en bra bit över 200 miljoner kronor, går till Hissmofors, bara ett par mil från den egna fabriken i Vaplan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081