23948sdkhjf

30 miljoner till Haparandabanan

EU-pengar ska bidra till nya mötesplatser, uppgraderade bangårdar och nya spår på Haparandabanan.
EU delar ut 30 miljoner kronor till Haparandabanan. Pengarna hämtas från TEN-T Transeuropeiska Transportnätverken och de kommer att användas till att bygga nya mötesplatser som klarar 750 meter långa tåg och axeltryck på 30 ton i Sågbäcken, Bredviken och Gåsträsken. Pengarna ska också gå till att bygga om de befintliga bangårdarna i Karlsborgsbruk och Kalix.

Pengarna ska också bidra till den nya järnvägen mellan Kalix och Haparanda, totalt ska 42 kilometer ny enkeljärnväg byggas mellan Bredviken och Haparanda. En trespårig mötesplats ska byggas i Vuonoskogen och bangården i Haparanda ska uppgraderas så att den klarar axeltryck på 25 ton.

– Det är glädjande att EU ser hur viktigt det är med fungerande godstransporter i norra Europa, säger Lars Bergdahl, projektchef för Haparandabanan på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Trafikverket ska rusta upp den knappt tolv mil långa järnvägen mellan Boden och Kalix. Projektet innebär 4,2 mil ny järnväg mellan Kalix och Haparanda och projektet går loss på totalt 3,5 miljarder kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097