23948sdkhjf

2010 – kurvan vände uppåt

Leveranstidningen Entreprenads egen maskinförsäljningsstatistik som inkluderar alla entreprenadmaskiner sålda 2010 i Sverige visar att försäljningen förra året ökade med 15 procent jämfört med 2009.
När statistiken för Maskinleverantörernas medlemmar, som ökade med 28 procent, plussades ihop med icke medlemmars försäljning hamnade procentsatsen på plus 15 procent. Stora hjulburna grävmaskiner och hjullastare var maskingrupper som ökade stort. Den förstnämnda med 36 procent.

– De infrastruktursatsningar som spikades under 2008 började ge effekt i slutet av 2010, säger Kristian Johansson, produktspecialist vid Pon Equipment i Sverige.

Han berättar att tillverkaren inte drabbats av kärnkraftsolyckan i Japan utan att försäljningen tuffar på. Företagets huvudfabrik i landet är mycket högt belägen i Sagami i norra Tokyo

– Det är ett skyddande läge, säger Kristian Johansson.

Ger effekt

Fabriken i Akashi nära Kobe ligger utmed sydvästkusten och inte den drabbade nordvästkusten. Oron i Libyen har inte färgat av sig med några synliga spår för Caterpillar.

– Det beror på hur utdraget det blir. Snabba svängningar är det som gäller med krig och stormar, säger Kristian Johansson.

Försäljningen av stora hjulburna grävmaskiner tog ett stort kliv framåt i Leveranstidningens Entreprenads statistik och ökade med 36 procent under 2010 jämfört med 2009.

Leveranstid ett år

Fördelen för köparna under lågkonjunkturen 2009 var att leveranstiderna var korta men nu drar de iväg igen.

– För en stor hjulgrävare special talar vi idag om en leveranstid upp till ett halvår och för en bandtraktor typ D8 på cirka 40 ton handlar det om nästan ett år eller 40-50 veckors väntetid, säger Kristian Johansson.

En fördröjande effekt har modellbyte till steg 3 B miljökrav som började gälla vid årsskiftet. Telskoplastarna fick ett rejält lyft och Hüllert Maskin, återförsäljaren av Merlo uppger att man sålde 62 maskiner.

– Ungefär en tredjedel av försäljningen utgörs av runtomsvängande maskiner, säger Nils-Gunnar Burge, vd för Hüllert Maskin.

Egna demonstrationsmaskiner

Men den stora ökningen har skett bland de mindre teleskoplastarna med sex meters lyfthöjd och 1,8 meters maskinbredd.

– Maskinerna kommer in i trånga utrymmen och lyfter 2,5 ton.

Modellen har använts mycket i snösvängen vilket breddar användningsområdet.

– Maskinen är mångsidig och har en lyfthöjd på 6 meter.

Den lilla teleskoplastarens framgång har lett till att samtliga återförsäljare har beställt egna demonstrationsmaskiner, alltid tillgängliga för kunder som vill testa. Han är mer än belåten med inledningen på året.

– Vi är helt övertygade om en ökning på den svenska marknaden även

i år. Det är jätteroligt men så har vi också renodlat konceptet med bara teleskoplastare, säger Nils-Gunnar Burge.

Detta innebär enligt honom betydligt bättre service.

Rätt tid

Renodlat har även Liftway, återförsäljare av Manitou med 27 sålda enheter under 2010. Liftway med sju anställda startade förra året och är ensamma om att på den svenska marknaden sälja Manitou teleskoplastare för bygg, anläggning och industrin.

– Det är en stor fördel att fokusera på ett fabrikat, säger Anders

Hedlöf, vd för återförsäljaren Liftway. År 2010 överträffade både förväntningar och budget

– Tilläggas kan att vi startade i rätt tid. Maskinentreprenadföretagen går bra eftersom branschen har ett uppdämt behov.

År 2011 har också startat bra för företaget och årsbudgeten för liftar har snart rotts hem.

– Allt pekar på att 2011 också kommer att bli ett riktigt, riktigt bra år.

Anders Hedlöf märker en förskjutning av kundkretsen till rentalsidan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078