23948sdkhjf

Enda fyrhjulsstyrda grävlastaren till Skurup

Det såldes bara en fyrhjulsstyrd grävlastare i Sverige förra året. Säljare var Söderbergs & Haaks återförsäljare Agroma Nordväst i Billesholm och köpare var Stig Lööf på enmansföretaget Skurups Gräventreprenad.
Stig Lööf tycker att det är tråkigt att det bara såldes ett exemplar av maskinen under 2010. Och grävlastaren, det är i klartext en JCB 4CX.

– Det är ju en bra maskin.

Rätt bakgrund för att med fog säga något sådant påstående har han, eftersom det är nästan nitton år sedan han började köra grävlastare med fyrhjulsstyrning och JCB har han kört sedan 1985.

Stig Lööf kan med hjälp av ett vred välja mellan tre sätt att styra 4CX: Fyrhjulsstyrning, enbart framhjulsstyrning (att föredra vid transport på väg) eller krabbstyrning. Fyrhjulsstyrningen innebär att framhjulen svänger åt höger och bakhjulen åt vänster.

– Då blir vändradien snäv, säger Stig Lööf.

Stabilare vid svängning

Krabbstyrningen får maskinen att röra sig snett framåt eller snett bakåt.

– Det är bra vid arbete i trånga utrymmen, säger Stig Lööf.

Och storleken har betydelse.

– De midjestyrda är för stora, medan JCB 4CX är liten och smidig, med vikten 8,5 ton när inte utrustning monterats på.

De olika styregenskaperna är värdefulla för det jobb Stig Lööf specialiserat sig på, service åt plattsättare.

– En vanlig arbetsuppgift är att köra fram grus- och bärlager och att justera, därefter är det klart för plattsättaren att lägga plattor.

En annan fördel med styrning på alla fyra hjulen jämfört med midjestyrning är att maskinen blir stabilare när den svänger.

Trångt

Och det är enligt Stig Lööf den främsta fördelen med grävlastaren.

– Stabiliteten bibehålls även vid fullt rattutslag.

– Ofta är det trångt mellan husväggar så smidigheten kommer väl till pass. Det är även ont om svängrum när jag ska svänga.

Stig Lööf har arbetat åt Skanska sedan år 2000 och känner sig som fast anställd, något han trivs med.

– Jag tillhör inventarierna, skämt å andra sidan, känner jag gänget. Det innebär flera fördelar. Jag litar på att folk kan jobbet, dessutom känner vi varandra så pass bra att det går att skämta och lätta upp arbetsdagen.

För närvarande byggs JCB-lastaren om av Cede Group vilket innebär att den förses med rototilt och dubbelkommando. Det ska bli broms och gaspedal samt ett vred för att välja körriktning och växla i powershiften.

Text: Monica Almgren
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063