23948sdkhjf

Grundvattnet klarar sig men vallen minskar

Grundvattnet återhämtar sig snabbt i projekt Hallandsås. Det uppger Trafikverket som nu redovisar resultatet av 2010 års kontroll av hur bygget påverkar naturmiljön.
− I likhet med tidigare år visar mätningarna från 2010 att tunnelprojektets ekologiska påverkan under året har varit begränsad, säger StenInge Arnesson, miljöchef på projekt Hallandsås i ett pressmeddelande.

Trafikverket betonar att grundvattnet i berg och jord återhämtat sig snabbt och att det innebär att den påverkan som trots allt sker också avtar snabbt. Fjolårets resultat visar dock att vallskörden i området minskade med 15 procent jämfört med referensområdet, trots att året som helhet var ett ”gott skördeår”.

Trafikverket åtar sig varje år att vidta skyddsåtgärder för att skona området. I fjol handlade det bland annat om att leda vatten till Lyabäcken, bevattna våtmarken i Ledtorpet under sommaren och sätta ut cirka 700 öringar i Lyabäcken.

– Vår uppgift är att se till att tunnelbygget gör en så liten påverkan som möjligt på den unika naturen på åsen och inför årets växtsäsong har vi återigen planerat för att sätta in skyddsåtgärder om situationen så kräver, säger StenInge Arnesson.

Kontrollerna har genomförts årligen sedan 1999.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078