23948sdkhjf

Åmliden får vindkraftspark

Rejäla vägar och stadiga fundament byggs när Västerbottens högsta berg ska förses med 23 vindkraftverk.
23 vindkraftverk ska sättas upp på Västerbottens högsta berg Åmliden i Malå kommun, tio mil väster om Skellefteå.

Regionen är något av ett vindkraftsparadis. Bara 14 kilometer ifrån Åmlidens vindpark bygger beställaren Nordisk Vindkraft en annan vindpark – Ytterberg- där 22 verk ska uppföras.

– Området lämpar sig bra för vindkraft och är fastställt som riksintresse för vindbruk. Vindkraftsutbyggnad ger liten påverkan på miljön och många kommuner i regionen är positiva till denna energikälla. Det här blir vår sjätte vindpark på sex år, säger Mats Sköld, platschef på Nordisk Vindkraft AB i ett pressmeddelande.
Tanken är att vindkraftsparken i Åmliden ska leverera el till uppåt 25 000 hushåll per år.

Ny väg

För att kunna genomföra projekt krävs dock rejäla vägar som håller för transporterna när de 70 ton tunga och även i andra avseenden otympliga vindkraftverken ska sättas på plats.

Entreprenören NCC Construction har därför fått i uppdrag att förstärka, bredda och räta ut en halvmil befintlig väg. Utöver det måste man också bygga en dryg mil ny väg upp på berget.

De jättelika verken ska dessutom helst sitta ordentligt när de väl sätts på plats.

– Vi gjuter fundament i armerad betong med en diameter på upp till 23 meter och som sträcker sig två och en halv meter ner i marken. I dem placeras sedan de 100 meter höga tornen, säger Hans Levander, affärschef på NCC Construction Sverige, region Norrland i ett pressmeddelande.
Går allt enligt planen ska vindkraftsparken tas i drift 2012.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063