23948sdkhjf

Ökat tryck efter sydsvenska redskap

2010 blev ett bra år för Norje Smidesfabrik som passerade 50 miljoner kronor i omsättning efter en uppgång på drygt 50 procent. Nu aviseras en utbyggnad för att möta den ökande efterfrågan.
Norje är inte ett felstavat land, utan ett litet samhälle utanför Sölvesborg i Blekinge. Orten har också fått ge namn till den smidesfabrik som startades av Gösta Hermansson 1943.
Från starten handlade verksamheten mycket om smidesarbeten för lokala bönder och näringsidkare. När frontlastaren började sitt segertåg genom Sverige på 1960-talet lades grunden till det företag vi ser i dag eftersom produktionen allt mer styrdes om till frontlastaranpassade redskap som potatisgrepar, grusskopor och gödselgrepar.
Efter hand kompletterades verksamheten med produkter för exempelvis hjullastare och i dag tillverkas årligen runt 5 000 frontlastarredskap och 1 000 redskap för lastmaskiner i en fabrik som snabbt närmat sig kapacitetstaket.
Förra året blev ett kraftfullt lyft för företaget som konstaterar rejält ökad försäljning inom alla produktgrupper, framför allt med avseende på entreprenadredskap. Omsättningen stannade på 52,7 miljoner, en uppgång på drygt 50 procent jämfört med föregående år.
– Vi ser en ökad efterfrågan, inte bara på vår hemmamarknad, utan även i Norge, Finland och Danmark. Under året har vi förbättrat vår kapacitet framför allt genom att trimma och effektivisera organisationen och bland annat infört skiftarbete på de mest efterfrågade produkterna. Nyinvesteringar i maskinparken har gjorts, till exempel en ny plasmaskärare, och personalstyrkan har ökat något. Trots detta ser vi nu att det finns behov av ytterligare expansion under innevarande år för att möta den fortsatt starka efterfrågan, säger Rickard Gadmar, Vice vd.
I nästa expansionsfas planeras därför för en ny fabriksbyggnad på 1 200 kvadratmeter. Hallen kommer att användas som varmlager för plåt och därmed frigöra yta i befintliga lokaler för fler svetsplatser. Bygget beräknas vara klart under andra halvåret.

Rickard Gadmar konstaterar en kraftigt ökad efterfrågan från de nordiska länderna, vilket möts med en fabriksutbyggnad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093