23948sdkhjf

Ökat intresse för minikranar

Minikranar har växt sig allt starkare i Sverige som alternativ till mobil- och tornkranar. – Inte minst rapporterar uthyrningsföretagen om en snabbt ökande beläggningsgrad, säger Richard Beiron på Kranlyft.
– Det är fortfarande många tänkbara slutanvändare som inte känner till maskintypen, vilket är synd eftersom den i hög grad kan bidra till att minska belastningsskadorna. Just nu jobbar vi för att få ut kranen en halv dag till gymnasieutbildningar för att visa blivande byggare och anläggare vad den kan. Dessa visningar kan också underlätta rekryteringen av förare som är en bristvara i dag, säger Richard Beiron.
Från sin bas i Mölnlycke fungerar Kranlyft som japanska Maedas generalagent för Europa. I Sverige har företaget varit aktivt på riktigt i ungefär tio år och mellan tummen och pekfingret finns mellan 80 och 90 maskiner ute på marknaden.
– Köparen kan räkna med en lång livslängd. Erfarenheten från andra marknader säger minst femton år. Det dröjer länge innan den svenska marknaden är mättad. Uppskattningsvis finns utrymme för i varje fall 600 till 800 maskiner, säger Richard Beiron.
Maedas minikranar finns med el- och dieseldrift, enligt Richard Beiron går de alldeles utmärkt även på syntetisk diesel. Kompakta mått underlättar uppställningen och inte minst möjligheten att snabbt ta sig till den för arbetsuppgiften mest lämpade platsen. De minsta modellerna tar sig genom vanliga dörröppningar, vilket gör att en hel del arbeten kan göras helt väderskyddat.
Viss utbildning krävs för att köra maskinerna, men det krävs inget mobilkranskort.
– Varje kran har också ett säkerhetssystem som bland annat gör det omöjligt att jobba med överlaster. Därmed är risken för att maskinen exempelvis ska tippa väldigt liten. Maskinuthyrare är en viktig målgrupp för oss, men vi ser ett markant ökat intresse även från mobilkransägare, säger Richard Beiron.
På Byggmaskiner i Göteborg visades bland annat MC285 som lyfter 2,8 ton och väger strax under två ton i versionen med eldrift. Den femstegs, helautomatiska teleskopbommen ger en arbetshöjd på som mest 8,7 meter.
Även det senaste tillskottet i LC-serien, baserad på en traditionell, i det närmaste svanslös, bandgrävarform, visades upp. Arbetshöjden anges till 9,3 meter. Maskinen, som väger 4,4 ton, ska framför allt komma till användning i trånga utrymmen, exempelvis i stadskärnor där den utlovas klara lyft på 2,9 ton utan att använda stödben. Av väl så stor betydelse är att den ska klara att lyfta och bära föremål som väger något mindre en 1,5 ton.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094