23948sdkhjf

Redo att sanera mera

När delar av Kiruna och Malmberget rivs väntas en hel del förorenade jordar komma i dagen. Beredskapen för att kunna sanera massor skärps därför i regionen.

Ett exempel är Tekniska Verken i Kiruna som förväntar sig en ökad efterfrågan på just sanering.


– När stadsomvandlingen nu skjuter fart så kommer med största sannolikhet en hel del förorenad mark att upptäckas och detta är något som vi måste kunna hantera, säger Peter Niemi, vd på Tekniska Verken i Kiruna AB, i ett pressmeddelande.


Det kommunalägda företaget vill därför utveckla Kiruna Avfallsanläggning så att man kan ta sig an förorenade massor från stadsomvandlingarna men även serva andra områden i regionen.


– Det är viktigt att den här behandlingsanläggningen finns etablerad i regionen för att slippa långväga transporter. Denna resurs är krävande både när det gäller kompetens och ekonomi, och därför är den bästa lösningen att hitta regionala samarbeten där kommunerna i vår när­het kan samlas kring en gemensam anläggning, säger Peter Niemi i samma pressmeddelande


Ligger bra till


För att klara uppdraget har Tekniska Verken inlett ett samarbete med Sakab och det första jobb de två tog sig an gemensamt blev att sanera oljeförorenad mark nedanför tipparna i Luossavaara.


Sakab renar 200 000-250 000 ton förorenad jord varje år och har tack vare olika samarbeten 14 mottagningsanläggningar över hela landet. Företaget uppger i ett pressmeddelande att de samarbetar med Tekniska verken eftersom Kiruna Avfallsanläggning ligger bra till, har god kompetens och goda resurser.


– Vi ser att Kiruna med sin placering ligger mycket lämpligt med en möjlig marknad i hela Nordkalotten, säger Thomas von Kronhelm, chef för Efterbehandling på Sakab i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063