23948sdkhjf

Svårt vara sjuk med sjudagarsregel

Sju dagars karens är för mycket. Det hävdar drygt hälften av de företagare som fått frågan i en undersökning och organisationen Företagarna kräver nu att sjudagarsregeln slopas.
”Vanliga” anställda har en dags karens i sjukförsäkringen. För egenföretagare ser det annorlunda ut. Sedan i fjol somras kan de välja mellan flera olika alternativ och betala olika avgifter beroende på hur många karensdagar de väljer att ha. Den kortast möjliga tiden är dock sju dagar, ett faktum som lett till många protester, inte minst från föreningen Företagarna som flera gånger angett att sjudagarsregelen försämrar egenföretagarnas skydd och rentutav kan skrämma bort folk från tanken att starta eget.

I vintras uppgav regeringen att de tänkte undersöka om det är möjligt att slopa sjudagarstvånget för egenföretagare i sjukförsäkringen. Företagarna uppger nu att en undersökning de gjort nu i vår står visar att majoriteten av deras medlemmar också vill ha bort sjudagarsregeln.

– Det handlar inte bara om att det är mycket kostsamt för en företagare att bli sjuk i dag. Det är också en rättvisefråga. Varför ska egenföretagare ha det sämre än anställda, säger Anders Fogelberg, Företagarnas arbetsmarknadsexpert i ett pressmeddelande.

Orättvist

53 procent av de totalt 1 440 personer som svarade på Företagarnas frågor uppgav att de skulle välja en kortare karenstid i sjukförsäkringen om möjligheten fanns.

Av de som vill se en kortare karens uppger 55 procent att de vill ha en dags karens medan 45 procent vill ha tre dagars karens.

Enligt Företagarna har de tillfrågade uppgivit fyra huvudsakliga skäl till varför de förordar en kortare karens: det kostar mycket att vara sjuk om man är företagare, de vill ha samma behandling som en anställd, de vill tillhöra samma sociala trygghetssystem som anställda och de är sällan sjuka mer än sju dagar.

Enligt undersökningen är två tredjedelar av de företag som vill ha kortare karenstid beredda att betala den högre avgift som rådde innan sjudagarsregeln infördes.

Företagarna drar nu slutsatsen att en sjudagarsregeln måste slopas.

– Det måste till en ändring och det omedelbart. Vi anser att huvudregeln kan vara sju dagars karens men att det ska finnas möjlighet att välja kortare tid, säger Lars Jagrén, chefekonom på Företagarna i ett pressmeddelande
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094