23948sdkhjf

Medvind i Åmliden

Ungefär tio mil väster om Skellefteå ligger berget Åmliden. Härifrån ska i slutet på nästa år en vindkraftpark leverera el som motsvarar förbrukningen hos 25 000 hushåll. Men innan dess måste närmare två mil vägar förstärkas eller byggas och 23 fundament anläggas.
Åmliden i Malå kommun är med sina 551 meter den högsta punkten i Västerbotten.
– Området lämpar sig bra för vindkraft och är fastställt som riksintresse för vindbruk. Det här blir vår sjätte vindpark på sex år, säger Mats Sköld, platschef på Nordisk Vindkraft som utvecklat och bygger projektet.
En poäng med etableringen är att platsen bara ligger 14 km från den 44 megawatts vindkraftsanläggning som företaget håller på att uppföra i Ytterberg. Bedömningen är att närheten mellan de båda platserna kommer att ge stora fördelar i driftfasen, både med avseende på tillgänglighet och kostnader.
Båda anläggningarna baseras på verk från Vestas. I Ytterberg byggs 22 verk, vardera med kapacitet på två megawatt. I Åmliden handlar det om 23 verk på vardera 1.8 megawatt, vilket ger en sammanlagd effekt på 41 megawatt.
För att kunna transportera verken, som monterade är ungefär 100 meter höga och väger 70 ton, krävs förstärkning, breddning och uträtning av fem kilometer befintlig väg och nybyggnad av ytterligare 13 kilometer väg.
Uppdraget att schakta och gjuta grundfundamenten och ordna de nödvändiga vägarna togs nyligen hem av NCC i en entreprenad för ungefär 70 miljoner kronor.
– Vi gjuter fundament i armerad betong med en diameter på upp till 23 meter och som sträcker sig två och en halv meter ner i marken. I dem placeras sedan de 100 meter höga tornen, säger Hans Levander, affärschef på NCC Construction Sverige, region Norrland.
Arbetet som ska vara slutfört i slutet av året sysselsätter 30 personer. Leverans och montage av vindkraftverken påbörjas våren 2012 och driftsättning beräknas till slutet av 2012.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078