23948sdkhjf

Vitt guld bakom expansion

Två nya japanska Yanmargrävare, varav en försedd med Steelwrists nya styrsystem X Control G2. Blickfång saknades inte på Willecenters öppna hus i Kungsängen.

Willecenter, tidigare Stig Dahl Maskin, ökade under 2010 omsättningen med 60 procent och ska nu bygga ut med runt 1 000 kvadratmeter, vilket fördubblar lokal- och markytan. Skälen är den förbättrade konjunkturen och det "vita guldet".


– Två rejäla vintrar i följd har onekligen varit en höjdare, säger Tom Cambrand, vd.


Lokalyta behövs, för här är det korta leveranstider för kunderna som gäller.


– Vi vill inte att kunden ska behöva vänta 12-16 veckor på sin nya maskin när han väl har bestämt sig utan satsar på att ha många nya maskiner hemma. Visst, det innebär att man binder upp kapital men vi är vana vid att Willemaskinerna alltid går åt. De nya märkena kan kräva mer bearbetning. Det tar en stund innan kunderna hittar hit.


Utökade förra hösten


Redskapsbäraren Wille, tillverkad av finska företaget Vilakone OY sedan 1983 (1987 började försäljningen i Sverige) är en bästsäljare, för i sommar levererar återförsäljaren sin 500:e maskin, som inte längre allena står för sortimentet. I slutet av september förra hösten införlivades även japanska grävmaskinen Yanmar och tyska hjullastaren Kramer Allrad i utbudet, ett resultat av det nya samarbetet med importören Wiklund Trading i skånska Billeberga.


– Wiklund behövde en etablerad maskinsäljare i Stockholm och vi kände att de hade en ödmjuk och sund inställning, säger Tom Cambrand.


Försäljningen av de nya Yanmarmaskinerna har tickat igång.


– Vi hann sälja ett par maskiner före vintern och inför den kommande säsongen har vi beställt hem ordentligt med maskiner, säger Andreas Cambrand, ansvarig för försäljningen av de nya märkena.


Kompletterar


I landet finns ytterligare tre återförsäljare av Wille som även säljer Yanmar och Kramer Allrad. De är Boström Maskin i Gävle, Miljömaskiner i Örebro och Jämtmaskin i Östersund. I Finland är Kramer en tuff konkurrent till Wille. Kan inte det skapa problem hos er?


– Nej, maskinerna har olika kapacitet och användningsområden, säger Tom Cambrand.


– Vi ser det mer som att de båda märkena kompletterar varandra. Vissa kunder behöver inte Willens fullt utbyggda hydraulik utan man klarar sig väl med en Kramer.


Redskapsbäraren Wille har kraftfulla motorer, cylinderhydraulik och motorhydraulik som standard. Den kan exempelvis sanda och ploga samtidigt vilket det är krav på i Stockholm. Ute i landet är det oftast okey att först ploga och sedan sanda med hjälp av frontmonterad sandspridarskopa.


– Kramerhjullastarna har inte samma hydraulik som Wille. Om hjullastarna ska få samma kapacitet som en Wille, måste man bygga på funktioner som gör att priset hastigt närmar sig motsvarande Wille, säger Tom Cambrand.


– Däremot när någon efterlyser en smidig servicemaskin är en Kramer perfekt. Kramern är fyrhjulsstyrd med liten vändradie. Tyngdpunkten är centrerad vilket skapar en stabil lastmaskin som klarar sig väl i snösvängen.


Kallibrerar sig automatiskt


Leverantören har även inlett samarbete med Steelwrist, nästgårds i Sollentuna. Från 3,5 ton är Willecenters Yanmar-maskiner utrustade med företagets rotortllt. Och inte minst har Vio 80 försetts med nya styrsystemet X Control Generation 2.


– Fördelen är att systemet kalibrerar sig automatiskt, en manuell kalibrering är svårt för mekaniker, säger Christian Yanes, sälj och marknad på Steelwrist.


– Systemet tillåter användning av fyra proportionella funktioner. Därför har vi lanserat en ny spak som har två rullar per spak.


– Rullarna är positionerade så att man kan använda tummen och pekfingret på varsin rulle, säger Christian Yanes.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063