23948sdkhjf

Jordbyte sanerar Beckholmen

100 000 ton förorenad jord ska plockas bort och ersättas med nytt material för att förvandla Beckholmen i hjärtat av Stockholm till ett maritimt centrum, fritt från de miljögifter som i dag till stora delar styr livet på den lilla ön.
Närmare 400 års industriverksamhet har lämnat efter sig stora mängder tungmetaller och giftig tjära på den lilla varvsön Beckholmen i Saltsjön vid Djurgården.
Redan 1633 inleddes becktillverkning på ön. Becket, som kokades av tjära, var inte bara efterfrågat i det varvstäta Stockholm, utan blev också en viktig exportvara. I mitten på 1800-talet blev det i stället varvsindustrin som kom att dominera verksamheten. Här finns bland annat tre torrdockor, den största 197 meter lång och 24 meter bred.
Beckholmen är för många kanske mest känd för de till giraffer förklädda kranar som länge gett ön sin mycket speciella maritima prägel. Avsikten är nu att förstärka den maritima inriktningen, men först måste stora mängder förorenade massor tas bort.

Arsenik och gammalt bly
I en miljöutredning som presenterades redan för drygt sex år sedan gjordes bedömningen att massorna bland annat innehåller 435 ton bly, 4,5 ton arsenik och 2,4 ton kvicksilver. Samtidigt gjordes en kostnadsberäkning som hamnade någonstans i intervallet 150-200 miljoner kronor, vilket skjutit projektet på framtiden.
Men nu är det dags. 100 000 ton jord ska bytas ut på uppdrag av Kungliga Djurgårdens Förvaltning. Entreprenör är NCC som kammar hem runt 85 miljoner kronor för ett arbete som beräknas sysselsätta ungefär tio personer det närmaste året.
Avsikten är att byta ut det översta jordlagret på den 50 000 kvadratmeter stora ön ner till ett djup på som mest tre meter. Vid varvsområdet byts jorden ut ända ner till havsytan och bitvis även under vattnet.
– Det här är ett unik och omfattande jobb. Vi gräver upp och transporterar bort 100 000 ton förorenad jord och fraktar tillbaka och lägger dit lika mycket ren jord. Alla transporter sker med båt mellan Beckholmen och Nacka, säger NCC Constructions affärschef Johanna Ågren.

Störningsfri verksamhet
På vissa platser krävs stålspont för att föroreningarna ska kunna tas bort djupare ner i holmen. I uppdraget ingår även att riva, flytta och lägga om ledningarna i marken och att, beroende på skick, riva eller flytta en mängd små byggnader som skjul, utedass och tvättstugor. Arbetet samordnas i ambitionen att öns tre varvsföretag ska kunna arbeta vidare utan störningar.
– Beckholmen står för upp till hälften av de föroreningar som finns i Saltsjön närmast Stockholm. Vår målsättning är att Beckholmens marina verksamhet nu kan fortleva utan att miljön tar skada, säger Gunnar Haeger, chef för Kungliga Djurgårdens Förvaltning.

Morgan Andersson

En framtidsvision av hur Beckholmen kan se ut som maritimt centrum, med bland annat sin 197 meter långa torrdocka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062