23948sdkhjf

Försäkringsskydd med miljöprägel

Under 2010 återvanns drygt 1 350 ton farligt avfall och 7 850 ton skrot från totalt 7 633 jordbruk- och landsbygdsfastigheter inom ramen för Länsförsäkringars återvinningsförsäkring.
Återvinningsförsäkringen som lanserades 2007 beskrivs som den första i sitt slag i världen. Den ingår i samtliga grundförsäkringar för lantbrukskunder och kunder med hästverksamhet. Kunden får skrot, miljöfarligt avfall och mediciner borttransporterat från fastigheten en gång om året. Hämtningarna utförs av Håll Sverige Rent och Stena Recycling.
– Avfallet är en resurs som skapar en stor miljönytta. Återvinningen bidrar till att samhället inte behöver använda orörda tillgångar av malm, skog och ny olja mer än nödvändigt, säger Kent Larsson, ansvarig vid Länsförsäkringar.
– Förutom att vi alla får en renare miljö kan de stora mängderna avfall återvinnas för en ny vända i kretsloppet. Dessutom kan stora mängder kemikalier oskadliggöras med säkra och miljöriktiga metoder. På så sätt minskar risken för att farliga ämnen läcker ut i naturen, säger Kent Larsson.
Skrot och spilloljor dominerar insamlingen, men med i svepet följer också stora mängder blybatterier, bekämpningsmedel, färgavfall och oljefilter. Exempelvis motsvarar den olja som samlades in under året 5 200 fyllda fat.
Om det skrot och farliga avfall som återvanns förra året i stället hade framställts av nya råvaror motsvarar det, enligt företagets beräkningar, koldioxidutsläpp på 6 740 ton. Det motsvarar utsläppen från uppvärmningen av drygt 4 000 svenska småhus ett normalår.
– Allt som kan återvinnas förädlas till råvaror och kan användas till nya produkter. Järn och metaller kan i princip återvinnas hur många gånger som helst. Spillolja förädlas till nya basoljeprodukter. Det som inte kan återvinnas oskadliggörs med miljöriktiga metoder, betonar Kent Larsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078