23948sdkhjf

Bättre trådlös än rådlös

Nätbaserad övervakning av entreprenadmaskiner ökar produktiviteten och sänker driftkostnaderna. Det lovar Caterpillar och Trimble som tillsammans tagit fram mjukvara som hjälper till med övervakning och administration av anslutna maskiner.
Redan på 1940-talet skrev Povel Ramel en schlagertext som betonade att det är de små, små detaljerna som gör det. Den sanningen står sig än i dag, inte minst när det handlar om entreprenadmaskiner.
En maskin kan vara hur effektiv och lättarbetad som helst, men om föraren arbetar på fel ställe, på fel sätt eller om maskinen inte får den nödvändiga servicen kan resultatet snabbt bli något helt annat än det förväntade.

Minskad stillseståndstid
Stilleståndstid kan vara extremt dyrbar liksom misstag i det utförda arbetet. Det gäller inte minst på större anläggningsplatser, i gruvor och stenbrott, eller i andra miljöer där felaktig eller utebliven information kan få stora konsekvenser.
För att minska riskerna lanserar nu Caterpillar en uppgraderad version av Product Link som ska vara den trådlösa länken mellan arbetsplatsen och kontoret. Med hjälp av satelliter eller mobiltelefonnät kan exempelvis en maskinchef se var utrustningen finns och övervaka viktiga maskinparametrar.
Information om bland annat maskinernas placering och driftdata kan tankas hem till en dator på kontoret och ligga till grund för beslut som kan öka produktiviteten och hålla driftkostnaderna nere.
Caterpillar äger tillsammans med Trimble företaget Virtual Site Solutions som har utvecklat det nätbaserade användargränssnittet Vision Link som gör det möjligt att fokusera på specifik utrustning med hjälp av kartor och anpassningsbara vyer. Användaren kan enkelt lokalisera och zooma in enskilda maskiner och avläsa informationen i realtid eller under en avgränsad tidsperiod. Genom att exempelvis konstatera och analysera stillestånds- och drifttid kan eventuellt maskiner i en större maskinpark omdisponeras och sättas i arbete där de gör mest nytta.

Koll på prestanda
Även prestanda kan övervakas liksom servicebehov. Systemet visar vilka underhållsåtgärder som utförts på varje enskild del i utrustningen. För regelbundna serviceåtgärder ingår reservdelslistor som underlättar beställningar till den lokale Cat-återförsäljaren som nås med en enkel klick-funktion.
”Göra-listor” för förebyggande och allmänna underhållsåtgärder skapas auomatiskt.
Via serviceavtal kan återförsäljaren åta sig ansvaret att övervaka några eller alla delar i maskinen, aktivt reagera på problem och se till att nödvändiga förebyggande åtgärder utförs i rätt tid.

Märkesoberoende
Vision Link är inte knutet till enbart Caterpillars produkter utan ska kunna användas till att övervaka och administrera maskiner även från andra tillverkare.
Systemet kan även hålla koll på gränser för arbetsplatsen och förses med säkerhetsfunktioner som larmar om en maskin används utan tillstånd eller flyttas utanför det tillåtna området. Varningarna kan skickas som e-post eller som textmeddelanden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078