23948sdkhjf

Flytande grävare får ny styrka

En restaurering utförd på rätt sätt kan vara lika bra som ett nyinköp, men till en avsevärt lägre kostnad. Det menar Caterpillar som nyligen gjorde sin första europeiska ombyggnad i Certified Rebuild-programmet av en grävmaskins hydraulsystem.
Med en flotta som bland annat innehåller bortåt 1 100 mudderverk av varierande storlekar hör holländska Royal Boskalis Westminster till jättarna inom marina arbeten. Och företaget växer – snabbt. Klimatförändringar och ökande världshandel är starka tillväxtmotorer för ett företag med verksamhet i mer än 65 länder på sex kontinenter. Det har inte minst avspeglats i räkenskaperna där företaget förra året redovisar såväl rekordomsättning (2,7 miljarder euro) och resultat (311 miljoner euro).
För att bibehålla och helst förstärka sin position på området är strategin både att komplettera verksamheten med strategiska förvärv och att genomföra investeringar i såväl ny utrustning som uppgradering av den befintliga.

Först i Europa
Bland annat är företaget först i Europa, och bland de första i världen, att utnyttja den möjlighet som erbjuds av Caterpillar att göra en total restaurering och uppgradering av hydraulsystemet i en entreprenadmaskin.
Caterpillars så kallade Certified Rebuild-program innebär att en maskin, eller i vissa fall delar av en maskin – exempelvis drivlina – renoveras och uppgraderas till nyskick. Senaste tillskottet i programmet är möjligheten att uppgradera hydrauliken i en maskin.
Premiärprojekt i Europa blev en 330-grävare, eller rättare sagt överdelen, vanligtvis monterad på mudderverket Norstone som ägs av Northwood Gravels som ingår i Royal Boskalis Westminster.
Maskinen levererades 2006 och hade vid tiden för renovering gått 4 335 timmar. Det är egentligen inte mycket för den typen av maskin, men eftersom maskinen vanligtvis gör tjänst i salt vatten utanför den brittiska kusten blir slitaget avsevärt större på hydraulkomponenter och elektrisk utrustning än för de konventionella maskiner som används på torra land.
Renoveringen gjordes i samband med att själva fartyget låg i torrdocka för översyn.

Förebygger framtida problem
– Det började uppstå en del småfel och det verkade som ett perfekt tillfälle att genomföra arbetet för att därigenom undvika ståtid i framtiden, säger Peter Tudor, teknikansvarig för Westminster.
Grävmaskinen monterades bort från fartyget och transporterades till en verkstad i Halstead i Essex där Caterpillars representant i Storbritannien, Finning, tog över och genomförde restaureringen av motor och hydraulik. Företaget garanterade samtidigt att miljön i verkstaden var tillräckligt ren för att inte hydraul- och motorkomponenterna, som levererades under en period på sex veckor, skulle förorenas på något sätt.
Vid restaureringsarbetet användes en del helt nya komponenter som packningar och förseglingar. Många detaljer var begagnade, men återställda till praktiskt taget nyskick, exempelvis bränsleinsprutning, cylinderblock och turbo. Där så behövdes, vässades maskinen med den senaste tekniken för att göra den likvärdig med de nya maskiner som rullar ut direkt från fabrikerna.

30 renoveringar 2010
Enligt tillverkaren stannade kostnaden för kunden på ungefär 40 procent av kostnaden för en helt ny maskin. Då hade även en del rostskador efter fem års arbete i salt vatten åtgärdats. Dessutom behövde företaget inte drabbas av eventuella svårigheter med att sälja en begagnad grävmaskin utan bandpaket.
För Finning har Certified Rebuild-programmet blivit en del i vardagen, en del som dessutom kan komma att öka en hel del. Ett normalår genomför företaget ungefär 20 totalrenoveringar inom ramen för programmet. Förra året handlade det om ungefär 30 maskiner, möjligen som en reaktion på den rådande lågkonjunkturen. Och fler kan det bli. I varje fall är Peter Tudor mycket nöjd med sin nygamla maskin.
– För tillfället arbetar maskinen helt perfekt. Beslutet att satsa på en komplett restaurering av hydrauliken har visat sig vara det mest kostnadseffektiva alternativet för oss, säger Peter Tudor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063