23948sdkhjf

Tror på tillväxt med skräddarsytt

Med X07 lanserar Steelwrist en helgjuten tiltrotator i en helt ny storlek, med snabbfäste anpassat till moderna minigrävare i vikter kring sex ton.
– Minigrävare är mest känsliga för vikt. Varje sparat kilo är av värde för kunden. När vi skulle ta fram en tiltrotator i den här storleken var det naturligt att välja en helgjuten lösning eftersom den både håller nere vikten och ökar styrkan, säger Steelwrists sälj- och marknadschef Jan Berneryd.

– Vi har tagit steget fullt ut och gjuter både underdel, växelhus och överdel. I och med att man måste ta fram gjutformar är det initialt en dyr teknik samtidigt som det kan ta lång tid att rätta till felaktigheter. Men ju större serier desto billigare blir det samtidigt som man också får fram en produkt utan skarvar, vilket gör den mer hållbar.

Anpassad till snabbfäste

Men Jan Berneryd lyfter fram ytterligare en förändring som är väl så väsentlig – ett större snabbfäste.

Filosofin baseras på att den tidigare volymgruppen minigrävare kring fem ton nu börjar närma sig sex ton samtidigt som maskinerna blivit betydligt starkare.

– Vår uppfattning är att alla tiltrotatorer på marknaden för minigrävare med S45-fäste är antingen för stora och tunga eller för små. Det finns modeller som storleksmässigt passar till femtonnaren och till S40-fästet. I och med att minigrävarna växt till sig klarar inte S40-fästet att stå emot belastningarna. Det är stor risk för onödigt snabbt slitage och glapp. Fler och fler maskinentreprenörer har därför gått över till S45-fästet som är nästan 50 procent bredare. Vi anser det i praktiken vara omöjligt att tillverka en tiltrotator som passar båda dessa fästen utan stora kompromisser. Därför har vi skräddarsytt en tiltrotator som passar både maskinstorleken och fästets storlek, säger Jan Berneryd.

– Med X07, som vi räknar med att börja leverera efter sommaren, tillverkar vi fyra modeller i intervallet S40-S50. Därmed kan vi erbjuda en optimerad lösning för alla maskiner i minigrävarsegmentet, lovar Jan Berneryd.

Bland alla svarta produkter i montern fanns också den gröna, manuella snabbkopplingen Geofit som med ett enkelt handgrepp kopplar ihop eller drar i sär två hydraulslangar, en elanslutning och centralsmörjning till tiltrotatorn. Inte minst hyrbolagen uppskattar bland annat att även tiltrotatorer är utrustade med centralsmörjning.

Ökande försäljning

Jan Berneryd ser på framtiden med stor tillförsikt.

– Under förra året mer än fördubblade vi omsättningen. Vi tar marknadsandelar i Sverige, Norge och inte minst i Finland. Norge gick jättebra förra året och där går vi fortsatt starkt. Verksamheten börjar ta fart även utanför Skandinavien. Vi är etablerade i Storbritannien och Frankrike. Nu kommer vi även i Tyskland. Det ser onekligen bra ut. Exempelvis kunde vi notera vår hittills största orderingång under en månad nu i februari, säger Jan Berneryd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062