23948sdkhjf

Visst har storleken betydelse

Rallyesset Jari-Matti Latvala stod för farten medan de nya hytterna till Lundbergs redskapsbärare och en grävlastare anpassad för skogsnäringen stod för världspremiärerna hos Lännen.
När Jari-Matti Latvala tog hem svenska rallyt 2008 blev han den yngste förare som tog hem en deltävling i rally-VM. Sedan dess har den unge finländaren, som till vardags rattar en Ford Focus, stannat kvar i världstoppen och har nu blivit något av en galjonsfigur för Lännen.

– Jag har växt upp med entreprenadmaskiner av olika slag. Min far har jobbat både som entreprenör och som maskinhandlare. Bland annat finns ett par Lännenmaskiner hemma. Därför känns det bra att ha ett samarbetsavtal med Lännen för årets säsong, säger Jari-Matti Latvala.

Max Kvickström, vd för Lännen Tractors är minst lika glad över samarbetet som han hoppas ska göra varumärket mer känt hos en bredare publik. Bland annat är bedömningen att kundgruppen som består av maskinföretagare och entreprenörer ofta är intresserade av motorsport.

– Våra produkter förekommer ofta i den dagliga gatubilden och vi räknar med att få ökad uppmärksamhet för våra produkter på det här sättet.

I övrigt lyfter Max Kvickström första hand fram en förbättrad förarmiljö i flera maskiner, bland annat kan samtliga redskapsbärare från Lundberg förses med en ny hytt, betydligt större än i tidigare modeller. I praktiken handlar det om att konstruktörerna flyttat ledigt utrymme bakom den tidigare hytten in i den nya hytten och dessutom lagt till en rundad baksida på hytten samtidigt som hjulhusen fastas ner.

– Det ger mycket extra utrymme. Bland annat har vi kunnat backa stolen sex centimeter. Dels finns det mycket mer plats för exempelvis stora skor, dels kan förarmiljön anpassas mycket lättare till såväl korta som långa förare, säger Max Kvickström.

Värme- och kylanläggningen har fått upp till 50 procents bättre effekt tack vare att vi monterar AC-aggregatet utanpå höger hyttsida i stället för på insidan, en lösning som också underlättar serviceåtgärder markant. AC:n

förses dessutom med en digital manöverpanel i hytten. Vi räknar med produktionsstart nu i juni, säger Max Kvickström.

Maskinexpo innebar också något av en come back för Lännen i skogsnäringen. Många entreprenörer vill kombinera sommarens arbete med exempelvis buskröjning med arbete i skogen vintertid. Därför har nu företaget utvecklat en speciell ”Forest”-hytt med böjd ruta och god sikt upp mot trädtopparna – vilket inte minst underlättar vid arbete med kran.

Enligt Max Kvickström är det önskemål från kunderna som resulterat i den nya hytten.

– Vi har fått många förfrågningar. Med den här hytten kan entreprenören till exempel montera kran med skördaraggregat, redskapsadapter, personlyft eller klippaggregat. Maskinen kan också fås med eller utan grävaggregat. Vi vet exempelvis att många gärna har en verktygslåda bak i stället.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093