23948sdkhjf

Skräcksommar i Stockholm

När blå linje stängs av den 20 juni smäller startskottet för bergarbetarna. De ska hinna bryta sig upp från Citybanan till tunnelbanan, riva och bygga nya perronger samt gjuta komplicerade betongkonstruktioner innan tågen börjar rulla igen.
Stockholm . Det är fredag morgon och på tunnelbanans perronger i centrala Stockholm myllrar människorna på som vanligt. På väg till jobbet eller skolan, på väg hem eller ner på stan för att helghandla. Djupt under dessa stressade fötter är det minst lika stressigt. Det är bara tre veckor kvar innan NCC ska börja bryta sig upp från den halvvägs utsprängda Norrströmstunneln, upp genom spåret och vidare upp till den djupast belägna tunnelbanelinjen – den blå, eller ”T-blå”, som sprängarna till mans kallar den.

– Vi ska ta upp ett hål från Citybanan till T-blå, säger Göran Manell, NCC:s blockchef för berg på projektet.

Under fyra månader, från den 20 juni till den 20 oktober, stängs blå linje av för trafik och tunnelbyggarna får full tillgång till alla utrymmen.

Uppgiften är oerhört delikat och tidspressen enorm. Tanken är att bryta sig upp igenom berget under spåret, ta bort en rulltrappa och ansluta Citybanan med tunnelbanan på flera ställen.

– Vi törs inte spränga då, utan sågar oss igenom berget, säger Göran Manell.

– Vi måste fälla allt berg, det blir komplicerat, säger Jan Molander, ansvarig för projekteringsutvecklingen på projektet.

Ett vertikalt schakt med 17 meter höga väggar ska tas ut, väggarna ska sedan förseglas uppåt.

– I oktober ska ingen på tunnelbanesidan märka att vi varit där, och vi ska kunna fortsätta arbeta på andra sidan väggen, säger Jan Molander.

– Det blir ett komplicerat samspel mellan berg-, betong- och markarbete, inre minst när betongkonstruktionen ska byggas från Citybanan upp till befintlig T-blå, säger Göran Manell.

Tjuvstart

Totalt fyra mellannivåer ska också byggas mellan Citybanan och tunnelbaneplanet. Mellanplanen blir 12-16 meter breda, det största, det centrala, planet blir 140 meter långt och kommer att påminna om en flygplatsterminal under jord.

Förutom att såga sig upp från underjorden ska NCC även hinna bryta sig in i den så kallade blå gången, där tusentals passagerare varje dag förflyttar sig från den djupt belägna blå linjen till de röda och gröna linjerna och vidare ut i City.

– Vi har två meter berg kvar där, det ska vi plocka ut genom att såga oss fram, säger Jan Molander.

Byta perrong

Ett nytt bjälklag ska också gjutas.

­– Vi har tjuvstartat en del med arbetena, det är så otroligt mycket att göra fram till den 20 oktober när allt dessutom ska vara återställt, säger Göran Manell.

Perrongen på T-blå vilar i dag på berg. Det berg som bergarbetarna ska ta bort. Delar av perrongen måste därför rivas och istället ska man bygga en ny, som ”kragar över schaktet”

Planeringen har varit intensiv, den 26 maj lades sista handen vid sommarplaneringen som är oerhört detaljerad.

– Det handlar ju inte bara om bergarbeten utan även om mark och betong, säger Göran Manell.

Hängslen och livrem

Det är alltså sannolikt kvinnor och män på spänn som ser sommaren komma.

– Det får helt enkelt inte strula, den 20 oktober är inget att be för, då måste vi vara klara, säger Göran Manell.

I bakfickan finns ett antal plan B om det trots allt skulle krångla, och kanske några C- och D-planer också, för säkerhets skull.

– Det är mycket snäva toleranser, säger Jan Molander.

2009 gjordes också ett flera månader långt sommarstopp på blå linje. Arbetet som skulle utföras då var avsevärt mindre i omfattning, men gav många viktiga lärdomar som man nu drar nytta av.

– Det var en nyttig lektion och vad det innebär, vi insåg att det krävs minutiös planering och att oavsett hur väl förberedda vi är kommer det att dyka upp okända faktorer som man måste hantera, säger Jan Molander.

Även 2012 ska trafiken på blå linje stängas av under fyra månader.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078