23948sdkhjf

Dagispusslet måste lösas

75 procent av de som svarat på Leveranstidningen Entreprenads web anser att andra branscher lyckas bättre med marknadsföringen till de unga. Ett sätt att fånga upp de unga enligt Claes Rydh på Stockholms Åkeri att anpassa dagistider efter jobben.
Är anläggningsbranschen tillräckligt attraktiv för att locka ungdomar när vi nu står inför både pensionsavgångar och stora satsningar på infrastrukturen? Detta frågade Leveranstidningen Entreprenad på webben och ringde runt till nyckelpersoner.
Varje år anordnar Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN), Maskinentreprenörerna och SEKO väg o ban-SM för unga anläggningsmaskinförare.
– Viktigt är att branschen lyfter fram till offentligheten det som är attraktivt. Vårt SM visar att jobben är spännande och roliga, säger Mikael Franzén, projektledare vid BYN.
Det unga vill ha är några att identifiera sig med.
– Vid ett Yrkes-SM utsågs ambassadörer som mötte ungdomarna på plats.
De kunde svara på frågor från intresserade och berätta varför de gjort de sina yrkesval, säger Mikael Franzén.
Kapitalkrävande
Niklas Wiklund på Wiklund Trading anser att branschen absolut är attraktiv eftersom ungdomar är intresserade av stora och tunga maskiner.
Men han pekar på att banker och investeringsbolag måste vara beredda att stödja satsningar.
– Stora maskiner är mycket kapitalkrävande.
Kommer branschens positiva sida tillräckligt mycket och ofta i rampljuset? Det tycker Niklas Wiklund att den gör.
– Media fokuserar ofta på infrastruktursatsningar. Både tidningar och TV ger hyfsat bra exponering, säger Niklas Wiklund.
Belöning stundar
Claes Rydh, marknad och försäljning vid Stockholms Åkeri upplever att det är tufft att locka yngre att köra bygg- och anläggningsbil. De förare han ser är medelålders eller äldre och det är svårt att få tag i nytt folk.
– Yrket är inte glamoröst och kraven har med åren skärpts. Många ungdomar har numera inte ens en gång körkort.
Claes Rydh pekar också på att samhället har ett ansvar att underlätta rekryteringen till arbeten med obekväma arbetstider.
– Dagis måste anpassa öppettiderna. En chaufförs arbetsdag börjar vid halvsex och ofta blir det övertid.
Men för den som trots dessa avigsidor väljer branschen stundar belöning: En riktigt bra arbetsmarknad i Stockholm minst tio år framöver.
– Alla jag pratat med är överens att satsningar på infrastruktur ser till att det är full fart, säger Claes Ryd.
Text: Monica Almgren
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078