23948sdkhjf

Farligt vägdamm kan hjälpa unga diabetiker

Forskningen kring hur nanopartiklar i vägdamm påverkar kroppen har lett till ett genombrott som kan få stor betydelse till exempel för behandlingen av barndiabetes.

Vägdammets farlighet har dryftats i många sammanhang, forskarna har kanske haft särskilt svårt att greppa vad de minsta partiklarna i dammet- nanopartiklar av metalloxider- ställer till med i kroppen.


Gulaim Seisenbaeva och Robert Pazik vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, uppges nu ha nått ett genombrott när det gäller just detta. Enligt ett pressmeddelande har forskarna kunnat visa att metalloxiderna binds starkt till fosfat- och fosfonatgrupper, något som finns bland annat i cellmembran.


Enligt forskarna bäddar fosfolipider i cellmembran och fosfoproteiner in metalloxiderna i en omgivande krans som sedan skyddar kroppen från de skador nanopartiklarna annars kan ställa till med.


De nya rönen uppges vara viktiga, inte minst när det gäller mediciner som ska avges långsamt till kroppen. Tanken är att metalloxiderna skulle kunna beläggas med medicin som sedan sakta frigörs. Enligt ett pressmeddelande skulle barndiabetes vara ett område där tekniken kan vara intressant, tanken är att aminofosfonsyror från sådan medicin ska signalera til cellerna att de ska prodcuera insulin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063