23948sdkhjf

Miljardprojekt i Gällivare

En av landets största landbaserade vindkraftsanläggningar byggs i Gällivare. 30 vindkraftverk ska upp och produktionen ska dras igång redan 2012.

Ännu en stor vindkraftspark är på gång i Norrland. Denna gång är det lågfjället Sjisjka i Gällivare kommun som fått finansiärerna att lossa på plånboken. Skanska Infrastructure Development, vindkraftbolaget O2 och Jämtkraft skakar tillsammans fram 1,1 miljarder kronor för att bygga det som beskrivs som en av Sveriges största landbaserade vindkraftsparker.


Enligt det samarbetsavtal som tecknats handlar det om 30 vindkraftverk. De 131 meter höga kraftverken - från Vestas- ska få en total effekt på cirka 78 MW och årsproduktionen beräknas till 200 GWH, en volym som uppges täcka 43 000 hushålls elbehov.


Själva bygget ska utföras av Jemtska, som ägs av Skanska och Jämtkraft.


– Tillsammans har Skanska, O2 och Jämtkraft all den kompetens som krävs för att genomföra ett lyckat projekt. För Skanskas del passar det också väl in i vår målsättning att vara ledande inom grönt byggande och att bidra till ett mer hållbart samhälle, säger Göran Carlberg, projektutvecklingsdirektör på Skanska Infrastructure Development i ett pressmeddelande.


Skanska blir både finansiär och entreprenör medan O2 ska stå för vindkraftskompetensen både när det gäller projektering, turbinupphandling, planering och drift. Jämtkraft för sin del ska bistå med proffskunnandet när det gäller elnät, produktion och elhandel.


Skanska kommer att stå för hälften av den dryga miljarden medan de övriga parterna hostar upp 25 procent vardera.


Arbetet har påbörjats och parken ska kunna producera el redan nästa år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063