23948sdkhjf

Vajerräcken – farligare och dyrare

Vajerräcken kan vara både farligare och dyrare, enligt en ny avhandling som grundar sig på fyra års olycksstatistik.
Hawzheen Karim arbetar som verksamhetsutvecklare på Svevia i Göteborg. I år doktorerade han i vägteknik vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm. I avhandlingen konstaterar Hawzheen Karim bland annat att vajerräcken inte ger högre trafiksäkerhet än vanliga vägräcken. Risken för personskador i samband med räckespåkörningar är i stället högre på motorvägar utrustade med vajerräcken än på motorvägar som har andra typer av räcken. Hawzheen Karim har också undersökt reparationskostnaderna för olika typer av räcken.

Visserligen är det inte så stor skillnad i kostnaden per meter mellan exempelvis vajerräcken och w-profilräcken, men eftersom vajerräcken skadas oftare blir sammanlagda reparationskostnader högre.

– Jag har använt vägräcken som exempel när jag tagit fram en ny modell för att beräkna livscykelkostnader för olika investeringar. Förhoppningen är att Trafikverket ska använda sig av min modell när de planerar och projekterar olika vägprojekt.

Arbetsledare

Hawzheen Karim kom till Sverige 1996 som student från den kurdiska staden Sulaymaniyah i norra Irak.

– Jag hade då en Bachelorexamen – ungefär fil. kand. på svenska – i väg- och vatten från Irak. Min tanke var att jag skulle plugga några år på Chalmers i Göteborg och sedan återvända hem.

Så blev det inte. Efter att ha tagit en masterexamen i transport- och logistikmanagement, arbetade han ett tag på Pripps i Göteborg innan han fick en traineetjänst på dåvarande Vägverket som ledde till ett jobb som arbetsledare inom drift och underhåll på Vägverket Produktion.

2005 fick han en doktorandtjänst vid Högskolan i Dalarna finansierad av Vägverket. För några veckor sedan disputerade han vid KTH.

Text: Monica Almgren
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062