23948sdkhjf

Vindkraftpark för en dryg miljard

Ungefär 1,1 miljarder kronor investeras i 30 vindkraftverk på Sjisjka, ett lågfjäll i Gällivare kommun. Med en sammanlagd effekt på 78 MW och en årsproduktion kring 200 GWh, blir det en av Sveriges största landbaserade vindkraftanläggningar.
Bakom satsningen står Skanska Infrastructure Development med 50 procents ägarandel samt vindkraftbolaget O2 och Jämtkraft som vardera äger 25 procent.

Skanska går in i projektet som investerare och byggentreprenör. O2 Vind bidrar med vindkraftskompetens inom projektering, turbinupphandling, planering och drift medan kraftbolaget Jämtkraft tillför kunskaper inom elnät, produktion och elhandel.

De 131 meter höga vindkraftverken levereras av Vestas och ska, enligt planerna klara, att förse cirka 43 000 hushåll med el.

Själva byggandet av vindkraftparken och anslutningen till elnätet görs av Jemtska, ett bolag som ägs gemensamt av Skanska och Jämtkraft.

Erforderliga miljötillstånd och bygglov är klara, arbetet har påbörjats och redan nästa år ska elproduktionen vara igång.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08