23948sdkhjf

Eftertraktade speciallösningar

Med fem sålda Hitachi-maskiner under Maskinexpo kan Delvators vd Christer Arvidson inte vara annat än nöjd. – Vi kunde till och med göra avslut där första kontakten till köpet togs under mässdagarna.
Det ska finnas en Hitachi för i stort sett varje tänkbart ändamål, något som Delvator ville lyfta fram i sin monter. Bland dryga dussinet maskiner i storlekar från ett till 43 ton fanns kompakta maskiner avsedda för trånga utrymmen, där fanns lösningar med lång räckvidd, materialhantering, och för rivningsändamål. Där fanns trippelaggregat för bandare och till och med en bandgående arbetsplattform.

– Vi vill visa Hitachis extremt breda urval av specialmaskiner och lyfter fram lösningar som annars inte finns i Sverige. Företaget bygger dessutom det mesta själva, vilket ger total kontroll i hela produktionskedjan, säger Delvators vd Christer Arvidson.

Balans i efterfrågan

– Intresset för maskinerna ökar stadigt. Det känns som om vi har nått balans mellan tillgång och efterfrågan på entreprenadmaskiner. De nya emissionskraven enligt steg IIIb fördyrar en del, men samtidigt är det teknik som alla vill ha på sikt. Marknaden ligger nu ungefär på nivån från tiden strax innan toppen, vilket känns normalt och rimligt. Försäljningen av hjullastare går dessutom enligt plan, vilket ger oss ytterligare ett segment som växer sig allt starkare som komplement till grävmaskinerna.

Under de tre mässdagarna sålde Delvator sammanlagt fem Hitachi-maskiner. Bland dem en ZX210LC-3, Super Long Front och den första larvburna arbetsplatsformen från Hitachi i Sverige, en HX64B-2.

Christer Arvidson betonar att Delvator satsar fullt ut på att erbjuda den svenska marknaden ett helhetsåtagande som utöver maskinen också innefattar service, reservdelar och garantier. De stora extrakostnader generalagenten får på grund av detta helhetsåtagande har gett utrymme för företag som med slimmade organisationer parallellimporterat maskiner till mycket konkurrenskraftiga priser.

Jämför priser

Efter att ha studerat aktuella annonser med maskiner som sidoimporterats konstaterar Christer Arvidson att den tidigare prisfördel som dessa företag haft tycks ha minskat kraftigt eller till och med raderats ut helt.

– Förutsättningarna ändras över tiden, bland annat beroende på tillgång och efterfrågan. Det är inte givet att inköpspriset blir lägre när man går via alternativa kanaler. Kolla alltid med generalagenten innan köp av importmaskin. Nu ser vi att inköpspriset för parallellimporterade maskiner kan vara lika eller högre än för de som importeras på normalt sätt, säger Christer Arvidson.

Han hänvisar bland annat till att parallellimporterande företag i annonser under våren påstår att priset på en fullutrustad Hitachi hjulgrävare ligger ett par hundra tusen lägre, än vid köp via generalagent.

– Men det stämmer inte. Den här typen av marknadsföring är inte seriös. Annonsören har tagit exempel på en Hitachi ZX140W som utrustats på ett visst sätt och satt ett totalpris på en sådan investering. Från Delvators sida har vi inga problem att matcha det priset. Vårt pris för en sådan maskin med motsvarande utrustning är inte högre, säger Christer Arvidson.

– Om inköpspriet är det avgörande för kunden lönar det sig ofta att jämföra det pris parallellimportören ger med vad generalagenterna erbjuder. Och det gäller alla fabrikat, inte bara Hitachi, säger Christer Arvidson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063